Секторът за производство на стоамна е един от най-големите замърсители

...
Секторът за производство на стоамна е един от най-големите замърсители
Коментари Харесай

Зелената стомана: криптонитът* на тежката индустрия

Секторът за произвеждане на стоамна е един от най-големите замърсители на планетата До 2050 година се чака Индия да бъде най-големият производител на стомата и е нужно създаване на нов тип леаярни с тяхното нахлуване, с цел да се декарбонизира секторът Скандинавски компании влагат в производството на зелена стомана Секторът за произвеждане на стоамна е един от най-големите замърсители на планетата До 2050 година се чака Индия да бъде най-големият производител на стомата и е нужно създаване на нов тип леаярни с тяхното нахлуване, с цел да се декарбонизира секторът Скандинавски компании влагат в производството на зелена стомана
Погледнете ключовете си - те са направени от желязо. Вижте ножовете от неръждаема стомана или пък уредите за готвене в кухнята. Помислете за постройката, в която живеете - най-вероятно е със стоманена структура, както и офисът, в който работите, или учебното заведение, където сте учили или вашите деца сега учат. Материалите за тези места са били докарани от тежкотоварни коли, също съдържащи голямо количество метал. Те пък са най-вероятно минавали през мостове, които също са с железни структури.

Това е един прегледен образец за извънредно необятното разпространяване на желязото и стоманата в нашето всекидневие, търсенето за които се е нараснало три пъти от 1970 година насам. Тенденциите демонстрират, че то ще продължава да пораства, с цел да задмине средногодишното произвеждане напоследък от към 1.8 гигатона.
Реклама
Нуждата от такива огромни количества и тяхното облекчаване подрежда производството на стомана и желязо измежду тежките промишлености като едни от най-големите замърсители с най-високи равнища на нездравословни излъчвания. За 1 звук стомана се отделят сред 1.4 и 1.9 тона въглеродни излъчвания. Голям принос за това има фактът, че към 75% от енергийните потребности на бранша се обезпечават от въглища, които се употребяват както за генериране на топлота, по този начин и за произвеждане на кокс.

В момента най-големият производител на стомана е Китай - с над 50% от пазарния дял, на което се дължат и към една трета от CO2 излъчванията. Страната към този момент вижда потребността от декарбонизацията на бранша и проектът е това да бъде реализирано до 2060 година Но може би най-големият капацитет за решение на казуса за въглеродните излъчвания в производството на стомана няма да е с решението за декарбонизация на Китай, а с това по какъв начин Индия ще навлезе в бранша. Според отчет на IEA страната ще бъде най-големият производител на стомана до 2050 година Това значи създаване на голям брой стоманолеярни в страната през идващите няколко години.

Устойчивото решение на този проблем е по този начин наречената зелена стомана. За нейното произвеждане се употребяват различни горива от вида на водород - зелен или наследник, само че казусът с което към този момент е неналичието на задоволителни промишлени количества. Друг метод е преработване на старите материали - развой, който може да задоволи единствено част от потребностите на световната промишленост.
Накратко - потребността от създаване на нов тип стоманолеярни е на дневен ред за бъдещето на бранша.Зелена стомана на студено
Може би един от районите, който се задвижва първи в конкуренцията за зелени технологии, е Скандинавия. Една от първите зелени стоманолеярни се приготвя там и тя е на норвежката Blastr Green Steel с инвестиция 4 милиарда евро. Компанията е благосъстоятелност на норвежкия капиталов фонд Vanir Green Industries, който развива бизнеси за ускоряването на зеления преход.
Реклама
Тепърва се чака да стартира градеж по индустриалната база, която ще се намира в Инкоо, Финландия. Очакванията са, че към края на 2026 година Blastr ще може да стартира произвеждане и ще открие към 1200 работни места .
Тепърва се чака да стартира създаване въз основата в Инкоо на Blastr Green Steel Източник: Blastr Green Steel/AFRY
" Инвестицията от 4 милиарда евро ще покрие построяването на завода за стомана и водородната централа за лично прилагане в Инкоо. Стоманеният цех ще създава 2.5 млн. тона горещо и студено валцувани рулони и горещо поцинковани рулони, направени от лично произвеждане на висококачествени пелети за непосредствено съкращаване и рециклиран железен скрап от Северна Европа ", разясняват за " Капитал " от Blastr Green Steel.

Според норвежката компания те ще имат потребност от сред 7 и 9 тВтч сила годишно за своето произвеждане. За да задоволят тези си потребности, работят непосредствено с националната енергийна компания на Финландия TSO Fingrid и ще разчитат на енергийни доставки единствено от там и не плануват изобщо потребността от това да влагат в построяването на лични ВЕИ съоръжения.

Материалът за производството на Blastr ще се обезпечава от рециклиран скрап от Северна Европа, както и с пелети за директна редукция. Последните ще се обезпечават посредством лично построена централа за пелети с директна редукция в района на Гилдескал, Северна Норвегия. За зареждането й от компанията са сключили контракт с американската Cargill Metals за доставки на желязна руда от скандинавски и други мини. Централата в Гилдескал планува да създава 6 млн. тона пелети, като част от тях ще се употребяват в стоманолеярната в Инкоо, а останалото ще се продава на пазара.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР