Секторът на информационните и комуникационни технологии в България постигна огромно

...
Секторът на информационните и комуникационни технологии в България постигна огромно
Коментари Харесай

Румен Радев: Българските технологични компании все повече утвърждават страната ни като желан партньор в нашия регион

Секторът на осведомителните и информационни технологии в България реализира голямо развиване и високи резултати, тъй като в „ програмния “ код на българина е заложен стремежът към новото, творчеството и нововъведенията. Това съобщи президентът по време на награждаването на спечелилите в състезанието на Българската асоциация по осведомителни технологии (БАИТ) за 2022 година, оповестиха от пресцентъра на президента.

На церемонията през днешния ден бяха отличени планове в осем категории, за които са се състезавали общо 78 плана. Държавният глава връчи премията за специфичен принос на проф. Мартин Вечев, основател на Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT).

В приветствието си към всички отличени и номинирани президентът Радев уточни, че във от ден на ден сфери на стопанската система и на публичния живот се внедряват български разработки от региона на информатиката, информационните и високите технологии. „ Със основаването на логаритми и нови технологии незабелязано се задава модел на публични връзки “, съобщи, наблягайки нуждата от транспарантна среда за процеса на промени в страната. Президентът даде образец със законите, свързани с противопоставяне на корупцията, които биха останали единствено „ на хартия “ при липса на дейно електронно ръководство с бази от данни за публични поръчки, надзор на обществените средства, следене на процеса на индустриална активност.

Държавният глава означи и смисъла на построяването на Национален галактически център за наблюдаване, съгласуваност и ръководство. Проектът беше препоръчан от президентската институция при публичното разискване на Плана за възобновяване и развиване с утвърдено към този момент финансиране от Европейска комисия. Предвижда се това да е надведомствена конструкция със експерти от други ведомства, които в действително време да наблюдават информация от разнообразни области. „ Това е най-хубавият метод ние да управляваме ресурсите, с които разполагаме, да пазиме нашата природа, да даваме вероятност за доста новаторски процеси у нас “, уточни президентът Радев.

Държавният глава поздрави носителя на специфичната премия на БАИТ проф. Вечев за напъните му да утвърди името на България като високотехнологична дестинация. Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии, както и софтуерните ни компании, слагат страната ни на интернационалната капиталова карта и демонстрират, че България може да има лидерска роля в нашия район в най-перспективните посоки, съобщи. Той добави, че INSAIT става все по-търсен сътрудник за бизнеса, научноизследователски организации, студенти от целия свят.



„ Уверен съм, че това е бъдещето “, добави президентът. съобщи, че проф. Мартин Вечев е доказателство по какъв начин човек със смела визия, доста задълбочени знания и твърдоглав труд осъществя своите фантазии.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР