Секторът Микроелектроника и мехатроника е един от най-бързо развиващите се

...
Секторът Микроелектроника и мехатроника е един от най-бързо развиващите се
Коментари Харесай

Министър Богданов: България може да се превърне в регионален хъб за микроелектроника

Секторът Микроелектроника и мехатроника е един от най-бързо разрастващите се и новаторски в българската стопанската система. Той е измежду основните промишлености за предстоящ напредък и вложения у нас. Това съобщи министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов по време на кръгла маса за поощряване на съдействието сред Обединеното кралство и България в региона на полупроводниците и микроелектрониката, която модерира посланикът на Англия у нас Н.Пр. Роб Диксън.

„ Имаме голям капацитет в региона на микроелектрониката, само че би трябвало да концентрираме напъните си в съответни посоки, като основаване на нови артикули, дизайн на чипове и електронни датчици, произвеждане на съставни елементи за роботиката ", уточни министър Богданов.

По думите му страната ни има огромни благоприятни условия за привличане на вложители в бранша, както и задоволително експертиза и готови инженери. „ У нас се разкриват от ден на ден центрове за развойна активност на интернационалните компании от разнообразни браншове, което основава спомагателен тласък за развиване на промишлеността ", добави той.

„ Работим интензивно за основаване на удобна институционална среда за работа на бизнеса, в това число и създаване на готови индустриални терени и благоприятни условия за развиване на научноизследователска и развойна активност, както и позиционирането на подготвителни центрове в тях ", уточни Богданов.

„ Нашата упоритост е да променим икономическия образ на страната. Бъдещето е в развиването на технологии с висока добавена стойност, а България от ден на ден се трансформира в конкурентна дестинация в района и Европа ", акцентира министърът. По неговите думи страната ни разполага с потвърден инженерен потенциал и към този момент не сме дестинация за евтина работна ръка. „ Със суровините и съставените елементи, които произвеждаме, през идващите години можем да бъдем значим фактор във веригата за доставки ", сподели още Богданов.

На форума, проведен от Британското посолство, бяха разисквани опциите за създаване на партньорства сред двете страни. Британски специалисти споделиха опит и положителни практики, показана бе концепцията за създаване на районен център по микроелектроника в България въз основата на британския опит с центровете и стратегиите за образование. У нас над 400 компании работят в секторите мехатроника, електроника и микроелектроника и имат сериозен принос за развиването на стопанската система, като в тях са заети към 60 000 души. Те са експортно насочени и разполагат с едни от най-модерните производства и високо квалифицирани фрагменти.

„ Виждам огромен капацитет за партньорство с Обединеното кралство в бранша. Заедно можем да имаме основна роля на интернационалния пазар ", посочи министърът на стопанската система.

В събитието участваха още зам.-министър Николай Павлов, заместник-министрите на районното развиване и благоустройството Ангелина Бонева и на финансите Ивайло Яйджиев, представители на Министерството на нововъведенията и растежа, на Българска академия на науките, академични преподаватели, ръководители на водещи компании от двете страни, работещи в региона на микроелектрониката и полупроводниците, както и представители на бизнес организации.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР