Сектор Сигурност“ е изключително неефктивен. Наливат се непрекъснато едни средства

...
Сектор Сигурност“ е изключително неефктивен. Наливат се непрекъснато едни средства
Коментари Харесай

Б. Данев: В момента имаме тоталитарна демокрация



Сектор „ Сигурност “ е извънредно неефктивен. Наливат се непрестанно едни средства в една нереформирана система, само че професионалният потенциал на ръководещите тази система е непълен, с цел да извършат нужните промени, съобщи в предаването „ Неделя 150 “ Божидар Данев – изпълнителен ръководител на Българската стопанска камара /БСК/. Миналата седмица министър председателят Бойко Борисов даде обещание 100 млн. лева за нарастване на заплатите на чиновниците в системата на Министерство на вътрешните работи. Това стана, откакто той и управлението на Министерство на вътрешните работи се срещнаха и разговаряха със синдикалните организации на силовото министерство. Данев разяснява:

България харчи 7 на 100 от бюджета си сигурност. 3.7 на 100 са разноските на Европейски Съюз приблизително за сигурност. В една Австрия или в Холандия, които са 10 милиона, броят на чиновниците на сигурността е от 23 до 27 хиляди, а при нас е 57 хиляди. Да не приказваме за резултатите… Оказа се, че 500 или 1000 души, които са наказани от българския съд, се движат по улиците, и не могат да ги приберат. За каква успеваемост ми говорите? Когато се дава нещо, каквото е 100 милиона лв., което не е дребна сума, постоянно би трябвало да  се дава под някакви условия – какво ще свърши Министерство на вътрешните работи повече, каква ще бъде разкриваемостта, по какъв начин ще бъде понижена престъпността … Няма такова нещо. Ние наливаме непрестанно едни средства в една нереформирана система, която е толкоз обикновено да бъде реформирана, само че наподобява, че професионалният потенциал на хората, които ръководят тази система през последните години е непълен, с цел да може да направи тези промени, които са нужни.

С тези милиони, които Борисов даде обещание, с цел да има мир и успокоение по време на Българското европредседателство, на процедура се неодобрява бюджетът, сподели   Димитър Делчев – ръководител на Движение „ България на жителите “ /ДБГ/. Сектор „ Сигурност “ е банкрутирал, съобщи той и разяснява още по тематиката:

Предстои са се дадат 100 милиона на служителите на реда, следва да се дадат 15 милиона на Българска академия на науките, следва да се дадат 10 милиона на СУ. Предполагам, че никой няма да каже, че това са пари, които тези институции не заслужават, само че методът, по който се дават парите, е безусловно неправилен, тъй като смисъл на това ръководство и на това, което те обявиха, е, че те ще реформират всеки един от тези браншове. За да се влага в промени обаче, те би трябвало първо да бъдат планувани в държавния бюджет. Ако след няколко месеца държавният бюджет се „ счупи “, единствената и цялата виновност ще носят ГЕРБ. Всъщност бранш „ Сигурност “ на процедура е банкрутирал!

ДБГ желае президентът да наложи несъгласие върху Закона за частните охранители. Делчев изясни:

Този закон нарушава главен принцип в интернационалните връзки и като цяло в държавността. Единственият орган, който да може да постанова принуда, да стреля по хора, да задържа хора, да е страната, това да са подготвените служители на реда, а не охранители, които първо не са минали през особено образование, второ е противоречив методът, по който са сключили контракт с кмета.

Ние сега имаме тоталитарна народна власт, разяснява Данев:

В основата на всичко е, че имаме свръхцентрализиран  бюджет, няма финансова автономия на общините. Когато те нямат финансова автономия, няма народна власт – изберат се кметове, които са близки до властта и които слушат властта, с цел да могат да отидат с къскета и да молят за пари, и да вземат пари. Ние сега имаме тоталитарна народна власт, всичко се взема решение от един център, който какъв е този център – не е ясно.

Според Димитър Делчев ГЕРБ нямат предпочитание да реформират:

Милиарди се реформират в енергетиката и в последна сметка всичко потъва. ГЕРБ са удовлетворени от обстановката, която е сега. Корупционната среда оказва помощ на избрани политически партии да вършат избори и то да ги вършат по сполучлив метод, който всички ние следим. Докато това е по този начин, българското население ще стои оскъдно. Полицаите няма да са удовлетворени от тези 100 милиона, тъй като половината от тези пари ще отидат за чантаджиите, които са съвсем 50% от наличния състав Министерство на вътрешните работи.

Работодателите няма да желаят среща с ръководещите поради нарастването на цената на тока за бизнеса, съобщи в във връзка готвения митинг на 31 януари Божидар Данев. Той изясни:

Ако те ни поканят, ще отидем и ще предложим и решения. Ние ще предложим и структури, само че в случай че не ни поканят, ще има митинг. Защото виждаме, че единственият инструмент, който в България работи, е митингът.

Божидар Данев сподели, че нарастването на цената на тока ще докара до инфлация и банкрути на предприятия, защото компаниите към този момент са подписали контракти за експорт.

Според Димитър Делчев главният проблем в енергетиката е, че има многочислени консуматори и единствено три държавни предприятия, които се занимават с производството и доставката на електрическа енергия:

Три е доста по-лесно да се картелират от десетина хиляди. Следователно би трябвало да се ревизира основават ли държавните предприятия дефицити на пазара, за което има такива данни, че основават и води ли това до повишение на електрическата енергия през нелоялни търговски практики.

Подробностите можете да чуете от изявлението на Диана Янкулова с Божидар Данев и Димитър Делчев в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР