Сеиф Ал Ислам възнамерява да се кандидатира на президентските избори,

...
Сеиф Ал Ислам възнамерява да се кандидатира на президентските избори,
Коментари Харесай

Кадафи отново може да управлява Либия

Сеиф Ал Ислам има намерение да се кандидатира на президентските избори, които могат да се проведат в средата на 2018 година, съобщи представителят на семейство Кадафи, представен от съветското издание Взгляд. Вторият от седемте сина на Кадафи беше освободен от пандиза в един от либийските градове предходната пролет. Той беше задържан през есента на 2011 година - след гибелта на татко си и двамата си братя, и прекара пет и половина години в пандиза на град Зинтан.
Той даже беше наказан на гибел, само че ненадейно беше освободен.
Командирът на групировката, която държеше Кадафи в пандиза, съобщи, че е освободен поради общата прошка, призната от либийския парламент.

Но като се има поради, че Либия след 2011 година на практика не съществува като единна страна, не е значимо кой е освободил Кадафи, а че той е оживял и е свободен.
В края на краищата, от шестте му братя, трима починаха през 2011-2012 година и в този момент Сейф ал Ислам в действителност става желан водач и знаме за всички поддръжници на починалия му татко.

През пролетта Върховният съвет на либийските племена го назначи за началник на краткотрайното държавно управление в заточение.
Да, този пост е без официални пълномощия, само че зад Кадафи са освен част от племената (включително личното му), само че и загатна за татко му като "лидер на нацията. "
С цялата трудност на сегашната обстановка в Либия (събрана от три разнообразни провинции преди седем десетилетия), 45-годишният Сейф ал Ислам има преимуществото на името си - Кадафи, пред всеки евентуален съперник.

Това важи изключително при положение, че се проведат директни национални избори. За тяхната организация, обаче, е належащо да се възвърне единството на страната, а това понастоящем наподобява мъчно достижима цел.
Изтокът и западът на Либия, Киренайка и Триполитания, са следени от многочислени разнообразни органи на власт с разнообразни армии.

Най-силната фигура сега, военачалник Халифа Хафтар, който управлява по-голямата част от страната, в това число целия изток (Киренайка), има късмет да завърши обединяването на страната с мирни или военни средства.
Ако тогава се проведат избори за нов държавен глава, Халифа Хафтару ще бъде на 75 години и даже в случай че ненадейно реши да стане президент самичък, надали ще се задържи дълго на този пост.

Същевременно Сейф ал Ислам Кадафи е единствено на 45 години и има всички шансове рано или късно да поведе Либия, стига да не го застигне в това време ориста на татко му.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР