Сегашният кандидат за активите на ЧЕЗ у нас Еврохолд е

...
Сегашният кандидат за активите на ЧЕЗ у нас Еврохолд е
Коментари Харесай

Още преди година Еврохолд искал да влезе в сделката за ЧЕЗ

Сегашният претендент за активите на ЧЕЗ у нас " Еврохолд " е имал предпочитание да влезе в договорката още на предходния стадий, когато за покупател беше определена " Инерком " на Гинка Върбакова. От " Еврохолд " са предложили финансова поддръжка на " Инерком ", до момента в който компанията на Гинка Върбакова имаше статут на извънреден претендент за активите на ЧЕЗ в България, заяви за БНР представителят на чешката компания Алис Хоракова. Тя добави, че информацията в стенограмата, оповестена от Чешката пиратска партия, че холдингът стои зад " Инерком ", е погрешна: " Когато " Инерком " се опитваше да откри финансови сътрудници измежду банките и капиталовите фондове, " Еврохолд " беше един от евентуалните сътрудници. До договорка сред " Инерком " и " Еврохолд " в никакъв случай не се стигна. " От " Еврохолд " потвърдиха, че са водили диалози, само че до договорка не се е стигнало.

От Пиратската партия, спечелила предходната година най-вече гласове на локалните избори в Прага, са гласовити съперници на договорката, като от време на време разгласяват притеснителни елементи. Именно и те са разгласили стенограма от среща с управлението на ЧЕЗ. Според нея Томаш Плескач, заместник-председател на борда на ЧЕЗ, след неуспеха на договорката с " Инерком " поради блокирането й от Комисия за защита на конкуренцията компанията е поканила още веднъж досегашните участници да дадат нови предложения. " Еврохолд " е попаднала в листата точно тъй като преди този момент е подкрепяла " Инерком ".

Пред " Биволъ " ръководителят на надзорния съвет на " Еврохолд " Асен Христов е удостоверил, че през май - юни 2018 година е имал срещи с представител на " Инерком ", на които е обсъждано холдингът да влезе в договорката с ЧЕЗ. Той обаче се е срещал не с Гинка Върбакова, която по документи е притежател и изпълнителен шеф на сдружението, а със брачна половинка й Славчо Върбаков. Според Христов и той не бил лицето, което можело да взема решения за договорката. Асен Христов обяснил още, че в последна сметка договарянията за влизане на " Еврохолд " в договорката на " Инерком " с ЧЕЗ се провалили заради две аргументи: неизясненост кой и с какви пари стои зад " Инерком " и настояването на " Инерком " да държи контрола в бъдещото сдружение с 51% от дяловете.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР