Сегашната ескалация не беше просто най-смъртоносната атака срещу Израел в

...
Сегашната ескалация не беше просто най-смъртоносната атака срещу Израел в
Коментари Харесай

Световните медии: ХАМАС отприщи кървав гняв срещу цивилни

Сегашната ескалация не беше просто „ най-смъртоносната офанзива против Израел напоследък “, а голяма покруса, защото „ офанзивите бяха ориентирани и против цивилни “, означават задграничните медии. Вестниците по света предизвестяват, че спорът сред Израел и Палестина „ може да ескалира в по-широка война, разтърсваща целия район “.

Шимрит Меир, някогашен старши консултант на някогашния министър-председател Нафтали Бенет, в публикация за „ Ню Йорк Таймс “ прави прилика сред актуалните събития и Войната от Йом Кипур. Тя го назовава " нашата 1973 година " „ Тези събития ни раздрусват радикално, само че нямаме лукса да сме в потрес “, акцентира тя.

„ Силите ни за самозащита („ Цахал “) би трябвало да намерят сили неотложно да се прегрупират и откакто обстановката бъде овладяна в рамките на страната, да калибрират още веднъж и да отвърнат на удара, с цел да изправят ХАМАС пред правораздаването “, показва Меир. Според нея главната неточност на Тел Авив е „ политиката на усмиряване на врага с вярата, че организацията ще надрасне джихадисткия си генезис “.

Освен това тя счита, че протичащото се е станало допустимо с помощта на раздялите в еврейската страна. „ През последните пет години държавно управление след държавно управление бяха разпуснати в Израел. Нацията беше заета да се раздира от вътрешната страна “, сподели Меир. Тя акцентира, че страната би трябвало да сформира „ държавно управление на националното единение “.

В различен материал изданието цитира подполковник Джонатан Конрикус, някогашен представител на израелските въоръжени сили. „ Нашата цел е да подсигуряваме, че в края на тази война ХАМАС към този момент няма никаква дарба да основава закани за цивилното население на страната “, съобщи той.

Той обаче акцентира, че ще „ отнеме доста време “, с цел да се върнат всички територии, хванати от терористи. „ За страдание, преобладаващият фактор, който ще дефинира хода на спора в линията Газа, ще бъде доста огромният брой израелци и боен личен състав, държан в плен от врага “, сподели Конрикус.

Източници на „ Ройтерс “ на собствен ред означават, че „ ХАМАС “ съумя да сътвори усещане у Израел, че организацията не е подготвена за борба “. Преследвайки проекти за нахлуване, екстремистите се „ въздържаха от интервенции против Тел Авив “ в продължение на две години. Това ускори чувството, че формированието няма желание да стартира намеса.

„ Гардиън “ го назовава „ кървясъл яд, отпушен от ХАМАС “. Според създателите ескалацията не е просто „ най-смъртоносната офанзива против Израел напоследък “, а голяма покруса, защото „ офанзивите са ориентирани и против цивилни “.

В друга публикация изданието прибавя, че ескалацията може да е в интерес на Иран, защото задачата на Техеран е „ да деморализира района и да сътвори обстановка, при която сключването на съглашение със Саудитска Арабия става на практика невероятно “.

„ Вашингтон Пост “ също е склонен с тази позиция. Вестникът написа, че протичащите се събития са резултат от дългогодишна подготовка от съперниците на Тел Авив, които евентуално са получили „ външна помощ от Иран “. „ Сега знаем какъв брой самоуверено може да работи Техеран, с цел да попречи на разговора сред Съединени американски щати, Саудитска Арабия и Израел “, акцентира изданието.

„ Економист “ показва сложността на настоящата обстановка в Тел Авив. „ Бенямин Нетаняху се зарече да изиска „ голяма цена “ от нападателите: ХАМАС би трябвало да бъде принуден да заплати за зверствата си, в това число за убийството на младежи на музикален фестивал в южната част на страната. “

„ Отговорът на Израел обаче крие съществени опасности. Изпращането на сухопътни войски на „ Цахал “ в Ивицата Газа може да въвлече бойци в кървави градски борби и също по този начин да заплаши живота на заложниците “, написа списанието. Според изданието една от най-важните области на активността на Тел Авив в бъдеще ще бъде „ търсенето на отговор на въпроса по какъв начин израелци и палестинци могат да живеят в мир “.

Подчертава се, че Втората Интифада настрои доста младежи против договарянията с мюсюлманите. „ Това отвращение ще докара до ново потомство израелци, които няма да могат да си показват по какъв начин палестинските фракции могат да бъдат сътрудници за мир “, добавя изданието.

„ Блумбърг “ обаче счита, че актуалният спор не е нова Война от Йом Кипур. Отбелязва се, че „ Израел беше атакуван единствено от един от своите районни съперници “, който също е много „ слаб “. „ Някои от враговете на Израел са сключили мир с страната. Нещата обаче могат бързо да се трансформират, в случай че борбата ескалира още по-яростно “, считат създателите.

Друга публикация, написана от редакцията на вестника, показва убеждението, че " убийствената палестинска офанзива заслужава единствено един отговор от света: отвращение и непоколебима поддръжка за правото на Израел на самозащита ". В същото време „ страните, които имат въздействие върху ХАМАС, би трябвало да окажат напън върху екстремистите, тъй че те да се отдръпват и да освободят всички заложници “.

„ Политико “ отбелязва, че „ макар опциите за интензивно цифрово и сателитно наблюдаване, службите за сигурност на Тел Авив бяха сюрпризирани “. Случващото се „ ще раздруса Израел радикално: множеството от отбраните, на които страната разчита през последните 20 години, наподобява са пробити “.

Джейкъб Далал, офицер от запаса в страната, счита, че случилото се е допустимо заради неправилни оценки на риска от локалното разузнаване. „ Нашите сюжети допускаха нахлуване от „ Хизбулла “ от север, а не от ХАМАС от линията Газа. Никой не е предполагал, че тази организация има толкоз съществени благоприятни условия ”, акцентира той.

В друга публикация изданието показва, че актуалният спор „ може да ескалира в по-широка война, разтърсваща целия район “. „ Боевете имат капацитета да се разширят отвън територията, следена от ХАМАС. По този метод напрежението сред палестинци и израелци нараства и на Западния бряг “, акцентира вестникът.

Освен това ХАМАС " чака своите ирански поддръжници и арабските държавни управления да се притекат на помощ " в борбата против Тел Авив. „ Базираната в Ливан „ Хизбула “ може да обезпечи жива мощ на ХАМАС или да употребява момента, с цел да предизвика спор в други територии “, добавя изданието.

Въпреки това, „ всяко държавно управление или група има тласъци да заобикаля да се намесва в борбата “ заради „ отвращение да заплаши връзките с Вашингтон или отвращение да се пролива кръв във война, чийто излаз остава нерешителен “.

На собствен ред „ Таймс оф Израел “ написа за 260 души, убити от бойци на Хамас на музикалното събитие „ Нейчър Парти “. 3000 души се включиха в събитието, което се организира навън. Инцидентът е разказан като " кошмарно кръвопролитие, при което терористи, явно имащи предварителни знания за фестивала, преследват укриващите се хора, с цел да ги екзекутират или заловят ".

На този декор „ Ал Джазира “ обобщава реакциите на международната общност към настоящите събития. Така Лигата на арабските страни прикани за „ неотложно преустановяване на всички военни дейности в Ивицата Газа “, а Египет предизвести за „ съществени последствия от ескалацията на напрежението “. Външният министър на страната акцентира, че " и двете страни би трябвало да демонстрират въздържаност, с цел да избегнат съществени опасности ".

Китай съобщи, че е „ надълбоко угрижен “ от внезапната ескалация на насилието сред Тел Авив и палестинците и прикани всички страни да „ покажат успокоение “. На собствен ред Съединени американски щати осъдиха " ужасяващите терористични офанзиви на ХАМАС ". Според министъра на защитата на страната Лойд Остин „ ведомството ще работи през идващите дни, с цел да подсигурява, че Израел разполага с всичко належащо, с цел да се отбрани цивилните от безсистемно принуждение “.

Междувременно полският президент Анджей Дуда сподели в изявление за телевизионния канал „ Полсат “, че „ войната в Израел ще бъде от изгода за Русия, която желае да отклони вниманието на интернационалната общественост от спора в Украйна “. „ Не бих преувеличил. Това не е първата военна обстановка в Близкия изток. Спомняме си, че това към този момент се случи през последните десетилетия “, добави президентът.

Припомняме, че в събота сутринта Южен Израел беше обстрелван от Ивицата Газа с хиляди ракети, след което стотици бойци на ХАМАС проникнаха в граничните региони. Броят на убитите военни и цивилни след нападението на терористи на палестинска радикална организация от Ивицата Газа на 7 октомври надвиши 600 души.

Военно-политическият кабинет на Израел в неделя публично разгласи прехода на страната към положение на война, заяви кабинетът на израелския министър председател Бенямин Нетаняху. Съответно беше утвърдено началото на огромни военни интервенции.

Решението е в сходство с член 40 от Основния закон, съгласно уеб страницата на службата. Службата разяснява, че войната, наложена на Израел „ вследствие на смъртоносна терористична офанзива от линията Газа, е почнала на 7 октомври 2023 година в 06.00 часа “.

До неделя вечерта израелският министър на защитата Йоав Галант подреди подготовка за евакуация на обитаемоте региони покрай границата с Ливан, заяви вестник „ Хаарец “. В отчета се твърди, че той „ разпорежда подготовка за евакуация на обитаемоте региони покрай границата с Ливан “.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР