Сега Макрон ще може да се заеме с дръзката си

...
Сега Макрон ще може да се заеме с дръзката си
Коментари Харесай

Партията на Макрон спечели солидно парламентарно мнозинство във Франция

Сега Макрон ще може да се заеме с дръзката си трудова промяна

Още по тематиката
Макрон наподобява неукротим

След първия тур на парламентарните избори цялостната доминация на френския президент е съвсем сигурна
16 юни 2017
Партията на Макрон е на път да реализира огромна парламентарна победа

Президентът се нуждае от болшинство, с цел да прокара обещаната амбициозна стратегия
12 юни 2017

Избирателната интензивност от към 42% на втория тур на парламентарните избори е рекордно ниска.Партията на френския президент Еманюел Макрон завоюва ясно парламентарно болшинство. Това става няколко седмици откакто на 7 май самият Макрон победи на изборите за държавен глава във Франция.

Резултатът е тежък удар по обичайните партии и дава на президента мощен мандат, с цел да извърши своите проевропейски и пробизнес промени, написа Военновъздушни сили. Партията на Макрон беше учредена доскоро повече от година и доста от претендентите са с дребен или никакъв политически опит.

При броене на съвсем всички бюлетини " Република, напред! " (REМ) и нейният съдружник " Демократично придвижване " (MoDem) получават над 300 места в 577-местния законодателен орган. Спечелените мандати са по-малко от плануваните на фона на рекордно ниска изборната интензивност от към 42% на втория тур на парламентарните избори, което е внезапен спад спрямо отпреди 5 години. Според някои анализатори съперниците на Макрон може да са решили изобщо да не гласоподават. Премиерът Едуар Филип призна, че ниската изборна интензивност е проблем, и даде обещание, че ще работи в интерес на всички французи.

Удар по обичайните партии

Удобното болшинство на " Република, напред! " и " Демократично придвижване ", което надминава прага от 289 места, нужен за управлението на Народното събрание, е удар по обичайните партии и вляво, и вдясно. Дясноцентристките " Републиканци " и техните съдружници могат да образуват опозиционен блок със 125-131 места, само че този резултат е по-малък спрямо 200 места в предходния парламент. Социалистите, които бяха на власт през последните пет години, дружно с сътрудниците си ще вземат едвам 41 - 49 мандата. От управлението на партията приканиха левицата " да промени всичко – своята форма, своите хрумвания и своята организация ".

Крайнодесният " Национален фронт " получава 8 места, само че се надяваше на 15. Лидерът на партията Марин льо Пен завоюва мандат в Народното събрание, само че двама от основните й съветници остават отвън Народното събрание. Тя съобщи, че Макрон може и да има огромно парламентарно болшинство, само че " той би трябвало да знае, че концепциите му не се споделят от болшинството в тази страна и че французите няма да поддържат един план, който отслабва нашата нация ".

Президентът се нуждаеше от парламентарното болшинство, с цел да прокара обещаните промени. Те включват: икономисване на разноски в бюджета от 60 милиарда евро в идващите пет години, редуциране на държавните чиновници със 120 хиляди души, реформиране на пазара на труда и на великодушните държавни пенсионни стратегии, съгласувайки ги с частните стратегии. Сега съгласно експертите Макрон ще може да договаря с авторитетните профсъюзи от позицията на силата. А идните промени са доста, като да вземем за пример слагането на таван на обезщетенията за чиновниците, които са били освободени от служба, ограничението на ролята на груповото договаряне в договарянията за заплати и улеснението на наемането и уволняването.

Промяната на Франция

От " Република, напред! " обявиха, че незабавно ще стартират да работят по смяната на Франция: " Нашите депутати посредством разнообразния си опит ще гласоподават за закони, които ще разблокират стопанската система, ще освободят силата ни, ще основат нова взаимност и ще защитят французите. "

Анализаторите считат, че резултатът от вота ще даде на Макрон положителни благоприятни условия да се възползва от разнообразието и иновативността на новата си политическа войска, с цел да вкара своята дръзка трудова промяна. Но доста от гласоподавателите се чудят какво следва оттук насетне.

В идния мандат има един аспект на неопределеност, който го отличава от всички предходни. Партията на Макрон до неотдавна не съществуваше, а доста от новите депутати ще би трябвало да се образоват в крачка по какъв начин да правят работата си. Поне половината от претендентите на " Република, напред! " са незнайни и имат разнообразни кариери и генезис. При избора им Макрон е търсел полово тъждество, което е довело до съответствие мъже-жени от 50 на 50%. Поддръжници на президента показват, че новите лица са по този начин нужната доза свежа кръв в закостенялата политическа система.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР