Сега, когато ресторантите отново са пълни, Германия се оказва пред

...
Сега, когато ресторантите отново са пълни, Германия се оказва пред
Коментари Харесай

Германия спешно търси над 17 000 готвачи. Какви са заплатите?

Сега, когато заведенията за хранене още веднъж са цялостни, Германия се оказва пред непредвиден проблем: няма готвачи. Но по какъв начин да се откри личен състав, откакто готвачът печели двойно по-малко от бояджията? Как се търсят над 17 000 готвачи, споделя.

Менюто на ресторант " Лукс " в Мюнстер е богато: специалитети на грил, пресни салати, рибни деликатеси. Кухнята е като цяло много изискана, а шефът Маркус Геслер се радва, че хората още веднъж идват в ресторанта му. Той би желал още веднъж да проработи на цялостни обороти, само че към този момент това не е допустимо: защото заведението търси готвач и асистент в кухнята, Геслер е заставен да вкара един почивен ден на ресторанта.

Същото е и в още един от неговите общо пет ресторанта. Маркус Геслер е търсил личен състав под дърво и камък – в Агенцията по труда, посредством разгласи, измежду познати и другари. Но без триумф. А изключително мъчно се намират готвачи.
Защо Германия остана без готвачи
 {{ otherArticle[0].article.title }}
Германия се нуждае от работна мощ, а държавното управление ускоряв...

Проблемът е, че по време на локдауна голяма част от заетите в гастрономията се пренасочиха към други сектори. Геслер съумял да задържи своя личен състав, като провел платформа за доставка на храна по домовете и за доставяне на частни празненства. Но аргументи за дефицита на готвачи съществуват още от времето преди пандемията. " Проблемът е в заплащането ", признава Геслер и разяснява, че за храна и питиета хората в Германия не са подготвени да се бръкнат доста дълбоко.

Когато напише сметка на някой клиент, поръчал частно празненство, и изиска за готвача по над 30 евро на час, нормално го чакат сериозни въпроси, споделя Геслер. " В същото време хората заплащат на някой занаятчия двойно и тройно повече, без да се замислят ", прибавя той. Ниските заплати в гастрономията накара огромен брой квалифицирани фрагменти да се пренасочат към туристическите центрове в Швейцария, в Австрия или на немския остров Зюлт, където изкарват двойно по-големи заплати.

Да, колкото по-голямо е търсенето, толкоз по-голяма е и вероятността да се откри възнаграждение над формалните цени. Но сравнението сред приходите в другите сектори акцентира огромните разлики: в провинция Северен Рейн-Вестфалия да вземем за пример дърводелецът изкарва по тарифна ставка 3235 евро, бояджията – 4671 евро, а шеф бригада в строителството – по 4755 евро месечно.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Стотици работни места в Германия, налични за българи, остават незаети, демонстрират данни на Агенцията...

Един готвач обаче получава единствено 2249 евро, а основният готвач – 3476 евро. Затова не е по никакъв начин чудно, че сега в Германия има над 17 000 незаети места за готвачи, а в целия отрасъл са вакантни към 46 000 работни места.

Към това се прибавя и фактът, че в сектора има доста хора, които работят на повърхностен работен ден и не заплащат обществени осигуровки. " Това се оказа огромен минус, защото по време на локдауна те бяха първите, които изгубиха своите работни места, въпреки и да беше ясно, че след рецесията тези експерти ще са още веднъж нужни ", споделя Лудвиг Кристиан от немската Агенция по труда.
" Твърде нерешителен отрасъл "

И в Кьолн по вратите на доста от заведенията висят табелки с надпис " Почивен ден " – на доста повече места, в сравнение с преди пандемията. Кай Шулц, притежател на заведение в Кьолн и представител на Сдружението на гастрономите в остарялата част на града, споделя, че е съумял още веднъж да отвори за посетители своята външна тераса. Но и той е оповестил един почивен ден в седмицата, тъй като в това време разполага с едвам 40% от личния състав, който е имал преди локдауна. Успял е да задържи на работа щатния си личен състав, само че доста от сезонните му служащи в това време са си намерили друга работа.

" Те надали ще се завърнат, защото гастрономията се трансформира в прекомерно нерешителен отрасъл. Хората се преориентират. Доскоро работата в заведенията за хранене се смяташе за надеждна, само че в този момент тя към този момент не подсигурява никаква сигурност ", споделя Шулц.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР