Сега е по-лесно. Ние през цялото време бяхме в предизборна

...
Сега е по-лесно. Ние през цялото време бяхме в предизборна
Коментари Харесай

Д-р Стойчо Кацаров за ФАКТИ: Здравната ни система се нуждае от мащабна реформа, подобно на съдебната система

" Сега е по-лесно. Ние от самото начало бяхме в предизборна акция. Всички на политическия терен се стремяха да завоюват точки пред гласоподавателите непременно. А този, който постанова ограниченията, постоянно е неприятният ".

Това съобщи в пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ доктор Стойчо Кацаров , министър на опазването на здравето в последните две служебни държавни управления на президента Румен Радев.

Относно развиването на Коронавирус пандемията, която към момента не си е отишла изцяло, доктор Кацаров сподели следното: " Не можем да бъдем сигурни дали някой ден вирусът няма да мутира и да аргументи беди, сходни на тези, които се случиха предходната и по-миналата година. Можем да се надяваме това да не се случи. Но никой не може да го планува. Логика няма, това са естествени явления и те зависят в огромна степен от случайността - случайността на една разновидност. Затова и никой не може да го планува. Слава Богу, обстановката сега е безусловно спокойна и не се постанова да има никакви противоепидемични ограничения ".

Относно тежката епидемиологична обстановка в Шанхай, Китай, медикът уточни следното: " Китай възприе политика на нулев Коронавирус. При появява на един-двама инфектирани там блокират градове, области, райони и прочие Голяма част от популацията им не се е срещало с вируса, част от популацията не се е ваксинирало, тъй че е обикновено да се появяват в такива региони нови епидемиологични талази ".

" От тази позиция, България също е рискова, защото дребна част от популацията е имунизирана ", добави доктор Кацаров.

Той разяснява още дейностите и бездействията на наследилата го на поста здравен министър - проф. Асена Серберзова. " Надявам се да бъде довършена тематиката с Детската болница. Според мен това е значима тематика и би трябвало да бъде довършена. Тя беше спряна краткотрайно, до момента в който се обясняват някакви условия ", сподели някогашният министър на опазването на здравето, а по-късно отбрани концепцията си, че Правителствена болница е точното място да се обитава Националната детска болница:

" Аз не преставам да считам, че това е най-подходящото място за създаване на нова Детска болница. А и е най-подходящата опция незабавно децата да бъдат преместени в по-добри условия, тъй като сегашните условия, при които се лекуват - и мисля, че всички сме съгласни с това, са доста неприятни ".

" Бяха обезпечени и средства, и нужният личен състав, и мястото ", заключи той, а по-късно продължи по тематиката:

" Надявам се да се стигне до решение и да обезпечат Детска болница. Ако намерят по-подходящо място, дано бъде там, само че съгласно мен това (б.р. теренът на Правителствена болница) е най-хубавата опция ". Според него по въпроса няма политическа опозиция.

Относно битката с корупцията в опазването на здравето и като цяло във всички браншове и браншове в България, доктор Стойчо Кацаров съобщи: " Борбата с корупцията не може да бъде сполучлива, в случай че тя се изчерпва с това, че един или няколко души са подали сигнал за осъществени нарушавания. Борбата с корупцията изисква програмно деяние на равнище страна, на равнище държавно управление, и тя не се изчерпва единствено с инспекции. Тя изисква, с изключение на инспекции и предаване на информация, работеща правосъдна система, за каквато се надявам настоящето държавно управление да се пребори и да направи по този начин мечтаната от всички промяна. Успешната битка с корупцията е обвързвана и с просветителния развой, с възпитанието, още от деца, обвързвана е и с метода, по който медиите интерпретират ".

" Прекалено многото регулации и прекомерно многото държавна благосъстоятелност са неща, които подхранват корупцията. Ако желаеме да спрем корупцията, би трябвало да се подхващат всеобхватни ограничения на равнище държавно управление и страна като цяло. Само със промяната на няколко души и няколко подадени сигнала, няма да се оправим ", счита той.

" Продължавам да мисля, че здравната ни система се нуждае от огромна промяна, сходно на правосъдната система ", заключи някогашният здравен министър.

" Лошото положение и неприятното действие на здравната ни система е една аргументите за високата смъртност от COVID-19 у нас ", съобщи още доктор Кацаров и добави:

" Пандемията удостовери неприятното положение на здравната ни система и безспорната нужда от огромна промяна във всичките аспекти на тази система ", безапелационен е той.

Д-р Стойчо Кацаров изцяло отхвърли опцията за негово бъдещо присъединяване в политически план. " В която и партия да ме поканят, не бих се присъединил ", сподели той.

Целия диалог можете да изгледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР