Сега е моментът трите черноморски страни-членки на НАТО да засилят

...
Сега е моментът трите черноморски страни-членки на НАТО да засилят
Коментари Харесай

Ген. Събев: Няма начин да успеят опитите на Русия да пренареди регионалния ред в Черно море

Сега е моментът трите черноморски страни-членки на НАТО да засилят взаимното си наблюдаване в региона на Черно море. Русия би трябвало да бъде публично предизвестена, че ще бъде отговорено на всевъзможни провокации против корабите на нашите три съюзни страни

Това съобщи в изявление за БГНЕС Съби Събев, генерал-майор от запаса. Той е първият народен боен представител на България в основната квартира на НАТО след приемането на страната ни в алианса.

Според ген. Събев е прекомерно мощно да се каже, че заканите на Русия към корабоплаването в Черно море, ще доведат до спор.

„ Но нараства рискът от провокации на Руския черноморски флот с задгранични кораби, в случай че те се насочат към украински пристанища, предизвести той.

Според него тук огромният въпрос е може ли да продължи зърнената договорка в случай, че Русия излиза от нея и дали морският маршрут може да се измести в западна посока, тъй че от териториалните води на Украйна да премине край крайбрежията на Румъния, България и Турция, с цел да могат да бъдат изведени корабите. „ Очевидно е, че износът на украинското зърно през морските и речните пристанища ще бъде затруднено поради съветските удари по пристанищната инфраструктура на Одеса и по река Дунав “, уточни той.

Ген. Събев чака, че на днешното първо постоянно съвещание на Съвета НАТО-Украйна, което е инициирано по искане на Киев, ще бъдат разисквани възможни ограничения за сигурност в Черно море, вероятно за продължение на износа на украинско зърно. „ Във всички случаи ще има решения, които да подсигуряват както сигурността на черноморските пристанища на съюзните страни от НАТО, по този начин и възможна помощ за Украйна. Предполагам, че тя ще изиска повече средства за Противовъздушна отбрана, които да усилят отбраната на черноморските и речни пристанища “, съобщи той.

Ген. Събев не изключи и усилване на взаимното наблюдаване в Черно море с останалите черноморски страни. „ Може би в този момент е моментът трите черноморски съюзни страни – България, Румъния и Турция - да засилят патрулирането в Черно море. Съвсем публично да бъде предизвестена Русия, че ще бъде отговорено на всевъзможни провокации против корабите на нашите три съюзни страни “, сподели той.

Според него НАТО би трябвало да вземе решение за изпращането на спомагателни кораби за гарантиране на сигурността на съюзните страни.

Ген. Събев е безапелационен, че няма метод да съумеят опитите на Русия да пренареди районния ред в Черно море.

„ Кремъл мечтае да трансформира Черно море в съветско езеро, както беше по времето на Варшавския контракт. Това няма по какъв начин да стане, тъй като в Черно море има три съюзни страни и две партньорски на НАТО – Грузия и Украйна. Независимо от напрежението, което Русия основава в Черно море и експанзията, която продължава в Украйна, тези планове нямат действителни благоприятни условия да се осъществен. Те са повече в областта на желанията и фантазиите. Руските планове ще срещнат първо противодействието на трите съюзни страни в НАТО и на алианса като организация “, предизвести военният специалист.

Той счита, че в тази обстановка нашето Министерство на защитата би трябвало да ускори морското наблюдаване.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР