Седянката на бизнеса с правителството за скока на цените на

...
Седянката на бизнеса с правителството за скока на цените на
Коментари Харесай

Токът не бръсне ни правителство, ни бизнес, ни синдикати

Седянката на бизнеса с държавното управление за скока на цените на свободния енергиен пазар още веднъж не докара до нищо значително - единствено се чуха обещания за понижаване на разтърсванията. Срещата бе направена по неотложност, откакто при започване на тази година цените на борсата задминаха 200 лв/мвтч при доставка за идващия ден. В последната половин година към този момент на няколко пъти се следят сходни "изкривявания ". По принцип съгласно прогнозите на КЕВР междинната борсова цена на свободния пазар трябваше да е към 70 лв/мвтч, само че тези стойности от дълго време не са настоящи.

Логично през зимата потреблението на ток е по-голяма и надлежно търсенето усилва неговата цена. Затова и бизнесът настоя (за следващ път) да се понижат спомагателните съставни елементи, свързани с цената на електрическата енергия, с цел да бъде конкурентоспособен. Това (също за следващ път) завъртя колелото на обясненията: компонентата "задължение към обществото " ще бъде преразгледана. Индустрията щяла да получи поддръжка и поради високите цени на квотите за нездравословни излъчвания. Само че по кое време тъкмо ще пристигна тази берекет никой не знае. Сходни бяха обещанията на държавното управление и преди месец при предходната среща на Тристранния съвет, когато цените на тока още веднъж удариха 200 лв/мвтч.

С две думи, бизнесът желае да получава на ниска цена ток и да не заплаща висока цена за добавката "задължение към обществото ". Което обаче не е допустимо да се случи, тъй като точно посредством тази съставния елемент се поддържа ниска цената на електрическата енергия за бита, както и се покриват високите цени на тока от топлофикации, ВЕИ централи и американските ТЕЦ-ове. Всъщност на фона на пиковите стойности от 200 лв/мвтч цените на зелените централи и на US ТЕЦ-овете стартират да наподобяват много по-поносими.

Цената на електрическата енергия в България продължава да е по-ниска от тази в района с към 20 %. Това способства за огромния експорт на ток, който се прави у нас от години и надлежно спомага за увеличението на цените му и вътре в страната.

Днес районните цени за нашия бизнес, наподобява, са по-малкият проблем, само че все в миналото цените на електрическата енергия и на нашия свободен пазар ще би трябвало да доближат тези в другите държани. Този факт обаче не се нрави нито на бизнеса, нито на КЕВР. За работодателите повода е известна - по-скъпият ток ще докара до нарастване на цената на продукцията и ще понижи конкурентоспособността. Колкото до КЕВР, там въпросителните стоят. При определянето на цената на тока за бита е належащо да се гледа и какви са стойностите на свободния пазар. Идеята е последователно контролираният пазар да се изравни като цена със свободния, което за бедна България е страховит проблем. Не едно и две управления на енергийния регулатор са си отивали след повишаването на електрическата енергия. Първото държавно управление на Бойко Борисов също си отпътува след митинги за скъпия ток. Но Европа упорства да има обединен пазар и рано или късно и у нас цените ще би трябвало да станат европейски. Хубаво би било това да се случи наедно със заплатите.

Ще браним въглищата най-малко до 2030-а

България има намерение да брани въглищната си промишленост най-малко още десетина година, се разбра от изявлението на енергийния министър Теменужка Петкова по време на срещата на Тристранния съвет. По думите й запазването на въглищните централи ще е главен акцент в Енергийната тактика на страната до 2030 година, в която ще има и насоки за развиването до 2050-а. "Това, което е планувано в Интегрирания проект "климат, енергетика ", надлежно Енергийната тактика, е опазване на този вид мощности ", разясни Петкова. Според нея точно въгледобивът и ТЕЦ-овете, които създават електрическа сила, са съществена базова мощ в българската електроенергетика.

В новия Интегриран проект е планувано и увеличение на каузи на възобновимите енергийни източници в крайното брутно ползване до 25 %. Но визията на енергийното министерство е, че оттук насетне не може да има стимулиране на ВЕИ производителите посредством преференциални цени и те ще би трябвало да построяват своите мощности напълно на пазарен принцип.

Друга от ограниченията е поетапното уеднаквяване на цените на силата на борсата и за бита. Петкова сподели, че задачата е през идващите години последователно да изчезне пазарът, чиято цена се дефинира от Комисията за енергийно и водно контролиране.

КЕВР: Вредните излъчвания оскъпяват тока

По време на сегашната среща синдикати и работодатели желаеха дружно повече пълномощия за енергийния регулатор. Той от своя страна бе безапелационен, че една от аргументите за високата цена на електрическата енергия на свободния пазар е цената на излъчванията. Бизнесът и синдикатите обаче не престават да упорстват, че има и други проблеми при борсата.

Иначе ръководителят на КНСБ Пламен Николов напомни последните срещи на синдикатите с министъра на енергетиката Теменужка Петкова и поетите задължения за отбрана на въглищния бранш. Той поздрави концепцията да се усили капиталът на Топлоелектрическа централа "Марица-изток 2 ", с цел да се лимитират финансовите й загуби. Според Николов е неотложно КЕВР да има по-големи пълномощия във връзка с надзора на свободния енергиен пазар. Работата на комисията трябвало по функционалности да е сходна с тази на Комисията за финансов контрол, която следи Фондовата борса. "Не знам дали е обикновено мегаватчас на борсата да се продава по 280 лева, когато на европейските тържища цената е 50 евро. Смятаме, че регулаторът би трябвало да има повече благоприятни условия за интервенции в сходни обстановки “, счита синдикалистът.

Чрез износа оказваме помощ на задгранични промишлености

Цената на електрическата енергия в сегмента "Пазар Ден напред " на нашата самостоятелна енергийна борса е с 51% по-висока по отношение на предходната година. Това не може да се изясни единствено с растежа на цените на излъчванията, на собствен ред означи ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. А и не било правилно сравнението на цената на тока на българското пазарище с тази на другите поради компонентата "задължение към обществото ", в която влиза силата от ВЕИ-тата и американските централи, само че даже и да не се прибавя, отново е по-висока.

Евтината сила, която сме изнесли, в този момент я купуваме по-скъпо. Ако това продължи, ще докара до инфлация, като се трансферира върху цените на стоките, а там, където не може да се трансферира, ще докара до липса на произвеждане, е позицията на Велев. Според него няма по какъв начин едно такова нарастване за един дълъг интервал да не се трансферира и върху семействата. Председателят на АИКБ поддържа синдикатите, че ролята на КЕВР в ръководството на държавната енергетика и надзора на борсата би трябвало да е доста по-голяма, и напомни, че посредством износа на електрическа енергия се експортира евтина суровина за задгранични предприятия, с които българските се конкурират на интернационалните пазари.

Министър Петкова не пропусна да отвори и една друга "страница ", припомняйки, че на борсата от време на време няма претенденти за закупуване на предоставената електрическа енергия. Например за 2018-а АЕЦ "Козлодуй " провел 127 търга, само че при 48 не е проявен никакъв интерес. Топлоелектрическа централа "Марица-изток 2 " има извършени 67 търга, към 28 от които не е имало интерес. Същото се отнасяло и за НЕК - от извършени 24 търга четири били напълно подценени. Но в отговор на въпроса на работодателите за държавната помощ за цените на излъчванията непретенциозно загатна, че КЕВР и Фонд "Сигурност на електроенергийната система " би трябвало да приготвят разбор за вариантите.

Ниска ликвидност - внезапни промени в цените

Моето персонално усещане е, че на Тристранния съвет не беше реализирано схващане за дълбочината на казуса или за нуждата незабавно да се търсят ограничения, съобщи пред БНР Антон Иванов, специалист в Българския енергиен и минен конгрес. Според него на свободния пазар се вижда "доста стръмен растеж на електрическата сила след септември предходната година “ и макар че са били обсъждани разнообразни разновидности за понижаване на този растеж, цената продължавала да се повишава. В първата седмица на януари се приближи до цените на прилежащите тържища, добави експертът. Той счита, че един от проблемите на нашата борса е, че е нисколиквидна - на нея се оферират дребни количества сила, а когато имаме малко предложение на даден артикул, постоянно има опция с леко нарастване на търсенето цените внезапно да се трансформират. За Иванов и ползите на обособените търговски участници на българската борса са "доста разнообразни " - някои са склонни да купуват електрическа енергия и на по-висока цена от междинните равнища, тъй като имат обезпечен пазар. По същия метод стоят нещата и с някои енергийни сдружения, които след това могат да получат обезщетения през регулациите на пазара.

Георги Велев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР