Седмокласникът Добромир Иванов свири на алт саксофон и е един

...
Седмокласникът Добромир Иванов свири на алт саксофон и е един
Коментари Харесай

С таланта си 13-годишен саксофонист от Стара Загора стана част от “Българската Коледа”

Седмокласникът Добромир Иванов свири на алт саксофон и е един от едвам тримата възпитаници, учещи инструмента в Националното учебно заведение за музикални и театрални изкуства (НУМСИ) “Христина Морфова” в Стара Загора. Интересът му към музиката не е инцидентен, тъй като татко му Иван Добрев свири на кларинет и саксофон във Военния духов оркестър на Втора механизирана бригада и във Военния бигбенд, споделя кореспондентът на .
Момчето е израснало с музика край себе си, само че желанието да се занимава с нея си е единствено негово, никой не му го е налагал. Първоначално се увличал от китарата. “ Но внезапно ми стана нещо и взех решение, че би трябвало да изсвирвам на саксофон . Мисля, че за мен това е по-добре”, споделя той.
Първите стъпки с инструмента направил с татко си в къщи. След немного дълга подготовка, се явява на прослушване в музикалното учебно заведение и го утвърждават. От 5-и клас, когато го одобряват там, стартират и доста сериозните му занимания със саксофона. Преподавател му е Златко Стойчев , с който взаимно се харесали. Според Боби това е огромен шанс за него, тъй като учителят му му отделя доста внимание, поддържа го и го предизвиква.

Първото присъединяване на момчето пред аудитория е като петокласник на коледния концерт на учебното заведение. Много харесвал музиката от филмовия шлагер “Титаник” и татко му трябвало да ѝ направи аранжимент за саксофон.
В края на 6-и клас след вътрешно прослушване е измежду гениите на музикалното учебно заведение, които изнасят концерт в музикалната академия в София. От него тогава се впечатлява доцент Цветан Недялков, съгласно който за две години образование израстването на момчето е доста съществено. Боби непретенциозно споделя, че оценката му е отзив освен за самия него. А и за всеотдайната работа на учителя му Здравко Стойчев и за татко му, който оказва помощ в подготовката и следи за ежедневните подготовки на младежа, в които няма почивни дни и ваканции.

Упоритата работа носи и триумфи на Добромир. Той беше един от участниците в програмата, когато президентът Румен Радев даде старт на „ Българската Коледа “ в Университетската многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Проф. Стоян Киркович “ в Стара Загора. Забелязва го Дарина Владова от екипа на президента и дни по-късно младият гений е поканен да взе участие в тържеството за украсяването на елхата в президентството с осъществяване на известното произведение на Астор Пиацола „ Обливион “.

Тази година Боби беше измежду учениците, които старозагорският бизнес годишно награждава. От четиримата, получили награди, беше единственият, занимаващ се с изкуство. Най-близкото му присъединяване е концертът на духовите принадлежности за 45-годишнината на учебното заведение на 16 април. Ще свири класическата пиеса на Николай Римски-Корсаков “Полетът на бръмбара” . Казва, че не страда от театрална тресчица, само че обикновено се вълнува преди присъединяване.
Питам го каква музика слуша. “ Класика - обичани композитори са ми Моцарт и Бетовен. Джаз - ужас, бибоп, и блус ”, изяснява ми Добромир. Много харесва саксофонистите Чарли Паркър и Джон Колтрейн, свирили в средата на ХХ век. Джазът го увлича с опциите за импровизация, които дава и които в класиката са неприемливи.

Момчето е окуражено да продължи със саксофона и след завършването на музикалното учебно заведение, не знае къде, само че знае, че с този инструмент е мъчно да се развива в България. Страната ни няма огромни обичаи в образованието по саксофон, търсил е състезания, в които да се включи, само че не е намерил.

Родителите му са подготвени да го пуснат да продължи в учебно заведение с обичаи в образованието по саксофон, където и да е то. Те са хората, които го поддържат и му оказват помощ във всичко, без да му постановат мнението си. Докато татко му оказва помощ на Доби в музиката и усвояването на спецификата на инструмента, майка му Галя се грижи за стайлинга на младия гений, както и да се приготви за общообразователните предмети от учебната стратегия. От тях към този момент обичана му е математиката, въпреки че преди му била ненавиждан предмет. “Като ми станаха ясни и лесни нещата обаче, ми стана доста забавна. А и в музиката има доста математика”, усмихва се Добромир.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР