Седмо поредно заседание на Столичния общински съвет приключи без резултат

...
Седмо поредно заседание на Столичния общински съвет приключи без резултат
Коментари Харесай

Шесто заседание на СОС - дори без опит да изберат председател

Седмо следващо съвещание на Столичния общински съвет завърши без резултат - няма определен ръководител, без който органът на локалната власт не може да стартира работа всъщност.

За разлика от предходните съвещания, в които имаше дълги разногласия и полемики, оферти за ръководител от множеството групи, поредици от секрети гласувания и опити да се разискват и други проблеми на Столична община, този път съвещанието завърши за има-няма 10 минути.

Причината - след малко встъпително слово на председателстващата краткотрайно Грети Стефанова, в което тя означи " на първо място нашата отговорност за София ", Карлос Контрера (ВМРО) предложи съвещанието да се отсрочи за след две седмици - на 25 януари.

" Всички в тази зала, и медиите, и огромна част от обществото знаят, че в последна сметка в актуалната седмица почнаха опити за диалози и съвещания сред политическите групи. И това предложение с зов към всички в залата, да дадем късмет на договарянията, да не пристъпваме през днешния ден към дейности, чийто резултат ще е сходен на това, което видяхме в предходни съвещания ", означи той.

Според него диалозите дават " известна вяра ", че в идната седмица може да се организира " стойностен разговор " и да се реализира консенсус.

Никой не възрази на предлагането на Контрера. От 57 общински съветници в зала 56-има гласоподаваха " за " предлагането на Контрера, единственият различен глас бе " въздържал се " - на Грети Стефанова. Тя отбеляза " нашата бързина ". 
Какво ще се разисква в идващите две седмици?
Последната концепция за " консенсус " сред 6-те обединения в СОС е да се взаимства практиката на национално равнище - само че вместо ротация на министър председатели, да има ротация на ръководители. Вчера Борис Бонев (СС) и кметът Васил Терзиев започнаха договаряния точно за подобен модел - 4 месеца да ръководи един водач на група, след това 4 месеца различен, 4 месеца трети. 

По първичен проект ПП-ДБ (СС) желаеха да включат в ротацията Вили Лилков ( " Синя София " ) и Иван Таков (БСП), дружно с водача на тяхната група Борис Бонев. Вчера обаче левицата отхвърли да отиде на договарянията, защото била получила покана в последния миг. Основната цел на ПП-ДБ (СС) видно е Столичният общински съвет да проработи, само че ГЕРБ-СДС да бъдат изолирани - даже това да значи съюз с левицата. Партията на Борисов пък акцентира това като знак за идеологическо превръщане - сякаш обичайните десни (само част от Демократична България са заявявали такава позиция) се съюзяват с българската левица.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР