Седмици наред Израел твърди, че болницата ал-Шифа е над подземна

...
Седмици наред Израел твърди, че болницата ал-Шифа е над подземна
Коментари Харесай

Болница Al-Shifa: Какво знаем за видеоклиповете на IDF на тунел под болницата?

Седмици наред Израел твърди, че болничното заведение ал-Шифа е над подземна „ щабквартира “ на Хамас, оправдавайки военните си интервенции в здравния комплекс. На 16 ноември Израелските отбранителни сили (IDF) обявиха, че са разкрили входа на под земята проход под болничното заведение al-Shifa. Докато видеозаписите на IDF служат като доказателство за тунелна конструкция под болничния комплекс, те не демонстрират кой го е употребявал за каква цел.

„ Значителен терористичен тунел с дължина 55 метра, 10 метра под болничния комплекс Шифа “: на 19 ноември IDF съобщи, че разполага с под земята тунел под болничното заведение ал-Шифа, най-голямата в Газа.

В същия ден, когато те споделиха, потвърждавайки, че демонстрират заложници, отведени в болничното заведение на 7 октомври, IDF също сподели подземна конструкция под болничното заведение. Дълъг десетки метри, проходът приключва с бяла, устойчива на гърмеж врата.

Тези детайли последваха предходен видеоклип на Telegram и X, който демонстрира дупка, дълбока няколко метра, заобиколена от парчета.

Съобщава се, че тази дупка в земята е била, откакто IDF детонира транспортно средство, ситуирано в болничния комплекс под бял хангар от ламарина. Според израелските сили транспортното средство е съдържало оръжия и експлозиви.

Изображения с дрон, оповестени от IDF демонстрират, че дупката е била на същото място, където е била паркирана колата. Сателитните изображения, налични в Гугъл Earth, демонстрират, че този хангар е издигнат някъде сред април 2021 година и май 2022 година

От началото на спора Израел твърди, че болничното заведение ал-Шифа е била употребена като щаб на Хамас. Но доста пропалестински сметки онлайн упрекват IDF в неистина за подземната конструкция, която са разкрили. Повечето отхвърлят хипотезата, че кратерът е вход към тунел.

Видео на тунела, снимано от куче

Въпреки това, последните видеоклипове, оповестени от IDF в своя канал в Telegram на 19 ноември удостоверяват съществуването на тунел под болничното заведение al-Shifa.

Първата поредност, един непрестанен кадър без монтаж, сниман от дрон и с дълготрайност 1:29, не демонстрира тунела, а снима последователното втурване във отвесна бетонна шахта с дължина няколко метра. В тази шахта, която съгласно IDF е дълбока 10 метра, можете да видите порутено железно спирално стълбище, което води до входа на шахтата на тунела, съгласно IDF.

Вторият необрязан видеоклип, който продължава 3:27 и също е сниман на 17 ноември, демонстрира фрагменти, снимани от куче изследовател с намордник на камерата. Кучето не се вижда, само че на 1:33 във видеото боец махна муцуната му.

След като бойците впрегнаха кучето и го оборудваха с камера, кучето се спуска по отвесния канал и се насочва надолу по тунел, дълъг няколко метра – 55 метра, съгласно IDF.

След това кучето стопира пред бяла бронирана врата, разказана от IDF като „ устойчива на гърмеж “ и оборудвана с „ отвор за пукотевица “.

„ Този ​​тип вратата се употребява от терористичната организация Хамас, с цел да блокира израелските сили да влязат в командните центрове и подземните активи, принадлежащи на Хамас “, сподели IDF в своя акаунт в Telegram.

Екипът на наблюдаващите на FRANCE 24 проучва видеото, с цел да търси признаци на монтаж, до момента в който кучето слиза в коридора и влиза в тунела. Не открихме индикации, че фрагментите са били редактирани, което поддържа изказванието, че дупката в болничния комплекс al-Shifa в действителност води до този под земята тунел.

Объркване към редактиран видеоклип на IDF

Въпреки това, в часовете след публикуването на тези нови видеоклипове, израелската войска още веднъж беше упрекната в неистина за наличието на тунел в ал-Шифа. Това комплициране е обвързвано с 2-минутно редактирано видео, оповестено от израелската войска на X. Гледано повече от 9 милиона пъти, видеото съдържа фрагменти както от видеоклипове с дрон, по този начин и от видеоклипове с кучета, с прорез сред двете.

„ The видеото обаче е ясно редактирано, започвайки с бунар, заобиколен от мощно разкопана земя, и по-късно свързва друго видео на незнаен тунел “, твърди пропалестинската новинарска мрежа Quds на X на 19 ноември, в гледан повече от 400 000 пъти.

Това изказване обаче е погрешно след гледане на цялото видео, снимано с кучето изследовател.

Тунел, употребен от Хамас?

Какви заключения можем да създадем от това изобретение? Засега няма индикации, че тунелът е бил употребен от Хамас. Във видеото на тунела проходът е празен.

Но инфраструктурата, забележима в тези две нови последователности, наподобява във всеки случай е присъща за тунелите, употребявани от палестинската организация, съгласно няколко експерти.

Двама специалисти по тунелите на Хамас, с които говорихме, споделиха, че изображенията демонстрират тунел, характерен за употребяваните от Хамас.

„ Без подозрение това е същият модел като IDF, оголен в Газа “, сподели Майкъл Милщейн, шеф на Форума за палестински проучвания в университета в Тел Авив. „ Това е боен тунел и това е тунел на Хамас “.

„ Шахтите са добре известни и са разказани от заложници, които са били освободени “, сподели Скот Савиц, инженер в RAND Corporation, проучвателен институт, ФРАНЦИЯ 24.

Когато го попитаха за оборудването, което се вижда във видеото, той добави, че " взривозащитените порти и дупките за пукотевица са освен в сходство с Хамас, само че и с всеки, който прави тунели, който има време и запаси ".

Интервюирана от Sky News, Дафни Ричмънд-Барак, експерт по градски спорове и професор в университета Райхман в Херцлия, Израел, която преди този момент е посещавала тунели на Хамас на границата сред Газа и Израел, също удостовери пред Sky News, че „ какво видяхме в тези изображения, е доста типичен за тунелите на Хамас ".

Доказателство за подземния щаб на Хамас?

Кой е построил тези тунели? В изявление за CNN на 21 ноември някогашният израелски министър председател Ехуд Барак (1999-2001) изясни, че болничното заведение е имала подземна инфраструктура от доста години.

„ Преди четири десетилетия ние им помогнахме да построят тези бункери, с цел да обезпечат повече пространство за работа на болничното заведение в границите на доста ограничавания размер на тези съединения. “

Барак твърди, че тунелите от този момент са завладяни над и употребен от Хамас.

Във видео, оповестено на 27 октомври, три седмици преди тунелът да бъде открит, IDF: „ Намерихме централата на Хамас под комплекса на болница Шифа “.

Видеото включваше това, което IDF назова „ илюстрация, основана на разузнаване “: 3D графики, изобразяващи „ голям брой подземни комплекси “ в пет точки в обширния болничен комплекс, с мъже в униформи на Хамас, патрулиращи „ комплицирана паяжина от терористична инфраструктура “.

Въпреки това видеото, оповестено на 19 ноември, демонстрира един празен тунел. Екипът на наблюдаващите на FRANCE 24 до момента не е съумял да ревизира израелските изказвания, че проходът води до по-голяма мрежа от тунели.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР