Седмицата от девети януари ще е зимнаВече свърши хубавото време

...
Седмицата от девети януари ще е зимнаВече свърши хубавото време
Коментари Харесай

От понеделник се очакват валежи от дъжд и сняг

Седмицата от девети януари ще е зимна

" Вече свърши хубавото време " се пееше в една известна ария. Да, в действителност ще стане по този начин, само че въпреки всичко има още два - три дни до завръщането на зимата, до неделя остава топло за януари, време фантазия, осведоми.

В началото на идната седмица от запад към Балканите и нашата страна ще се приближи средиземноморски циклон, който ще завърне зимата у нас и евентуално ще забележим и дъжд, и сняг.

Циклонът ще се образува още в неделя над Централното Средиземноморие и от понеделник ще стартира да оказва въздействие на времето у нас.

Според моделите към днешна дата, от запад на изток в понеделник вечерта и в нощта против вторник, ще стартират превалявания, в началото от дъжд, в планините от сняг, само че с прекосяването на центъра на циклона през Гърция и с усилването на североизточния вятър, дъждът ще стартира да минава в сняг.

Различните средносрочни модели дават друго количество на преваляванията над страната. Американският модел демонстрира превалявания от сняг във вторник и в нощта против сряда на доста места в Северна България, Предбалкана и планините, както и по високите западни полета. Според този модел на североизток ще се образува и по-дебела снежна завивка - Добруджа и централните елементи на Дунавската низина. Както и в планините на Южна България. По-малко сняг се чака да вали над крайните западни региони на страната.

В планините времето ще се утежни значително още в понеделник и там ще завали сняг, ще се усили значително снежната завивка.

Следете прогнозите на НИХМ от неделя, с цел да сте иформирани в елементи за това съществено зимно утежняване на времето.

След отминаването на валежния интервал, който ще е основно във вторник и частично в сряда, над страната ще застудее, поради транспорт на по-студени въздушни маси от североизток и съществуването на снежна завивка в огромни региони на Северна България, демонстрират предварителните прогнози. В четвъртък, петък и събота сутринта ще е студено, с негативни температури в равнинните елементи особена там, където има снежна завивка. И дневните температури ще се намалят и ще са малко над нулата - сред 1 и 6 градуса. Не се чакат доста ниски температури, само че въпреки всичко би трябвало да имате една на разум, че в котловинните полета и в местата където има сняг, утринните температури, при изясняване могат да паднат и до минус 6, минус 8 градуса.

Този по-студен интервал ще завърши евентуално в неделя, 15 януари, по-късно ни чака релативно покачване на дневните температури. В по-далечна вероятност не е ясно по какъв начин ще продължи месеца, допустимо е да забележим нови превалявания от сняг.

Това утежняване на времето ще докара до по-трудни условия за пътешестване в цялата страна, изключително в планинските региони и евентуално в нощта на вторник против сряда в Северна България и Предбалкана.

Бъдете деликатни и се настройте на зимна вълна, управлявайте колите с нараснало внимание, спазвайте отдалеченост и карайте с по-ниска скорост. Бъдете подготвени за всевъзможни зимни изненади.

В планините ще е рисково, мъгливо ще вали сняг, ще духа и мощен североизточен вятър, ще е студено, само че пък ще се усили снежната завивка и това ще даде същински старт на зимния сезон.

Дано падне повече сняг, тъй като е извънредно належащо да вали, изсъхнало е, има малко натурален сняг и то единствено по най-високите елементи на планините, а би трябвало да натрупа, с цел да има вода напролет и лятото. Все отново е обнадеждаващо, че се чакат превалявания, това ще усили дебелината на снега.

Дори този зимен припадък, който чакаме при започване на идната седмица не трансформира характера на зимата досега, която на Балканите е извънредно топла и суха. Големият мраз е спрял по източната граница на Украйна и в Европейска Русия е извънредно студено - в Москва на следващия ден и в неделя ще е под минус 25 градуса. Цяла Азия е в плен на студа и зимата, като температурите в Сибир са под минус 45 градуса и има дебела снежна завивка.

В Западна Европа обаче остава топло и в обозримо бъдеще този сибирски мраз, който стои на източните врати на Европа няма да навлезе над континента. Това е положителната вест, тъй като, в случай че " Звяра от изток " се пробуди, не ни чака нищо хубаво. Е, такава вероятност за момента няма.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР