Седмица след протеста си пред здравното министерство специалисти по здравни

...
Седмица след протеста си пред здравното министерство специалисти по здравни
Коментари Харесай

Протестиращи медсестри били плашени с уволнение от шефовете си

Седмица след митинга си пред здравното министерство експерти по здравни грижи от цялата страна показаха настояванията си пред омбудсмана Мая Манолова.
Представители на съсловните организации на медицинските сестри, акушерките, рехабилитаторите и фелдшерите желаеха смяна в модела на финансирането на здравната система, действително оценяване на труда им и приемане на стандарти с явен правилник за нужния брой експерти по здравни грижи в здравните заведения, както и промени в закона за съсловните организации.

След митинга пред здравното министерство на доста места в страната медицински сестри са били заплашвани с уволняване и наказвани от своите работодатели. Добринка Христова, старша сестра в МБАЛ - Бургас, описа пред БНР за страха и психическия тормоз, на който са подложени тя и сътрудниците ѝ.

За 21 март е плануван идващият митинг на медицинските служащи. Стана ясно, че на митинг излизат и фелдшерите в България. Той ще се организира на 25 март, а в него ще вземат участие и други здравни експерти.

Омбудсманът Мая Манолова разяснява, че унизително подценен е трудът на медицинските експерти в страната. По думите ѝ всеки български жител има право да съобщи неодобрение и противоречие и тя ще реагира на всички опити да бъдат плашени, притискани и изнудвани хората, които са излезли да се борят за правата си.

" Исканията на медицинските сестри, акушерките, рехабилитаторите и фелдшерите не са единствено за повишение на техните хонорари. Те желаят нов закон за съсловните организации, тъй че да бъдат представлявани от свободни и самостоятелни съсловни организации за всяка една от медицинските специалности. Те желаят лечебните заведения да престанат да бъдат търговски сдружения. Настояват и за заслужено възнаграждение на нощния и изключителния труд. Искат груповите трудови контракти (КТД) в системата на опазването на здравето да са наложителни за подписалите ги страни ", сподели Манолова.

Тя посочи, че всичко това не може да се случи бързо, само че упованието на експертите по здравни грижи е до 21 март да имат явен отговор по какъв начин всеки от тях ще получи заложеното в КТД, а точно 950 лв. съществена заплата.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР