Седмица след началото на протестите, освен водеща тема в България,

...
Седмица след началото на протестите, освен водеща тема в България,
Коментари Харесай

Медиите по света за протестите в България

Седмица след началото на митингите, с изключение на водеща тематика в България, с всеки минал ден те се трансформират и във все по-интригуващо и любопитно събитие за авторитетни международни издания и техните читатели. Ето по какъв начин се разясняват настроенията у нас.

Европейският „ Политико “

Статиите на изданието, свързани с България, са измежду най-четените за деня.

„ Сега най-сетне ще би трябвало да изобличат неговото премиерство. Бившият пожарникар и първенец по карате се бори за политическото си оцеляване в корупционна рецесия, която оголва по какъв начин нечестни олигарси вкопчват пипалата си към основни институции като правосъдната система “, написа журналистът Крисчън Оливър в публикацията си „ Корупционната рецесия в България изправя Борисов пред загуба “. В нея се загатват и демонстрациите към парк „ Росенец “ в Бургас, компрометиращите фрагменти на премиера, словесните офанзиви на премиера с президента Румен Радев и укриващия се в Дубай предприемач Васил Божков, както и отцепването на Цветан Цветанов от ГЕРБ.

В различен собствен материал Оливър обръща внимание и на мнението на Американското посолство в България за митингите. „ Основните цели на стачкуващите са Борисов и основният прокурор на страната, Иван Гешев. Борисов е основен съдружник на немския канцлер Ангела Меркел и европейските водачи заобиколиха рецензиите за миналите дни, макар нарастващия скандал “, разяснява той.

„ Ройтерс “ следи от близко демонстрациите

В поредност от материали на английската организация се разказват заформянето, ескалацията и аргументите за митингите, както и детайлностите към тях, в това число стачкуващите в парк „ Росенец “, настроенията към влизането в чакалнята на Еврозоната, внасянето на избор на съмнение от групата на Българска социалистическа партия и оставките на министрите Горанов, Маринов и Караниколов. „ Борисов, чието трето държавно управление встъпи в служба през 2017 година, се хвалеше с построяването на нови автомагистрали, увеличавайки приходите на хората и вкарвайки страната в „ чакалнята на Еврозоната “, пишат от организацията и означават обстоятелството, че страната ни е най-бедният член на Европейски Съюз.

„ Асошиейтид Прес “: Политолозите чакат Борисов да оцелее

„ Хиляди най-вече млади българи излязоха на улиците за седми следващ ден, с цел да стачкуват против държавното управление и основния прокурор на страната, обвинявайки ги в корупция, властническо ръководство и взаимозависимост от престъпни групи. Президентът Румен Радев, който поддържа протестиращите, изиска оставката на Борисов и основния прокурор Иван Гешев... Политолозите чакат Борисов, чието съдружно държавно управление има болшинство в Народното събрание, да оцелее елементарно вота на съмнение и евентуално да остане на власт до идващите постоянни избори през март 2021-ва “, изясняват от организацията.

Агенция „ Франс Прес “: Държавата провокира яд

„ Близо 3 хиляди души скандираха „ Мафия! “ и „ Оставка! “ пред постройката на Народното събрание в София. Демонстрациите в България включваха хора от целия политически набор... “ От организацията припомниха и изследване на организацията „ Прозрачност без граници “, съгласно което 13 години след присъединението си към Европейския съюз страната ни продължава да бъде най-корумпираната в общността на 27-те. „ Държавата предизвика гняв, в който политиката и огромният бизнес са неразривно свързани “, пишат още от „ Франс Прес “, представени от Voa News.

Руските репортери в България

„ София за първи път от доста години видя всеобщи антиправителствени митинги, налице са всички признаци на дълбока политическа рецесия “, написа кореспондентът на съветския вестник „ Новая газета “ за Балканите, Генади Габриелян, представен от Агенция „ Фокус “. „ Конфликтът сред президента и премиера продължава отдавна. Още през февруари Румен Радев насочи невиждана рецензия към държавното управление, заявявайки, че го лишава от „ доверието си “, прибавя още той.

„ Изглежда, че стачкуващите не са представители на съответни политически обединения, а просто елементарни жители, които са изтощени от обещания за по-добро бъдеще. Сега те желаят да получат добре платена работа, да имат почтена пенсия и упорстват за обществена правдивост “, разказва кореспондентът на съветската организация ТАСС за България, Игор Ленкин.

„ Зюддойче Цайтунг “: Заедно против мафията

Това гласи заглавието на публикация за демонстрациите у нас в най-големия немски ежедневник. Авторът ѝ, Тобиас Зик, разказва в детайли обстановката в страната, конфликтите с полицията, както и реакциите на обществени фигури и институциите. „ Протестиращите носеха лозунги „ Европейски съюз, кьорав ли си? “... Премиерът Борисов отхвърли настояванията на стачкуващите за оставка “, изяснява той.

По тематиката работи Габриела Беличовска
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР