Седмица след като счупи световния рекорд на 1500 м, Фейт

...
Седмица след като счупи световния рекорд на 1500 м, Фейт
Коментари Харесай

Кипйегон няма спирка - подобри световния рекорд и на 5000 м

Седмица откакто счупи международния връх на 1500 м, Фейт Кипйегон усъвършенства върховото достижение и на 5000 м на спирката от Диамантената лига в Париж. Мнозина погледи във френската столица може и да се приковани върху тенис шампионата от Големия шлем Ролан Гарос, само че почитателите на леката атлетика бяха зарадвани със страхотни представяния и нови върхове на планетата.


Кипйегон е над всички на 1500 м, печелейки олимпийски златни медали през 2016 и 2021, само че в Париж тя бяга в отдалеченост, в която не се беше състезавала от 2015-а насам. Това по никакъв метод не спря кенийката от впечатляващ резултат - 14:05.20. Кипйегон се изправи против Летесенбет Гидей и Еджгайеху Тайе, като Гидей държеше международния връх преди надпреварата в Париж. Но двете етиопки бяха надиграни от Кипйегон, която разруши предходното върхово достижение от 14:06.62 на Гидей, сложено през октомври 2020.

Кипйегон изглеждаше шокирана, преминавайки финалната права, като разкри, че международният връх не е бил измежду задачите й. " Не мислех за международния връх. Не знам по какъв начин го направих. Просто бях съсредоточена върху зелената светлина и се пробвах да бъда спокойна и да се насладя на надпреварата. Направих бягането и желаех да видя какво ще се случи - когато видях, че е международен връх, бях доста сюрпризирана. Ставаше въпрос да дам най-хубавото от себе си. Исках да подобря персоналния си резултат. Невероятно е. Не знам какво следва за мен, би трябвало да приказвам с треньорския ми щаб и управител. Толкова доста съм щастлива, доста съм прочувствена сега и не знам какво да кажа. Ако тялото ми е крепко, всичко е допустимо ", насочи предизвестие тя към конкуренцията.


В другите дисциплини, британката Кийли Ходжкинсън сложи нов народен връх, когато победи на 800 м с време от 1:55.77. Ламеча Гирма счупи международен връх, който датираше от 1994-а насам, като представителят на Етиопия ликува на 3000 м стийпълчейс за 7:52.11. Саиф Саийд Шахийн държеше върховото достижение със 7:53.63.

Американецът Ноа Лайлс завоюва на 100 м с 9.97, до момента в който олимпийският първенец Ламонт Марсел Джейкъбс приключи едвам седми с 10.21. Убедителен триумф с 15 сек разлика пред втория записа норвежецът Якоб Ингебритсен на 2 благи с време 7:54.10. Дина Ашър-Смит приключи четвърта на 200 м - успеха бе за Габриел Томас. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР