Седмица, след като родители сезираха институцията, която сама създаде правила

...
Седмица, след като родители сезираха институцията, която сама създаде правила
Коментари Харесай

Агенцията за закрила на детето услужливо мълчи за рекламата на хазарт в столично училище - slava.bg

Седмица, откакто родители сезираха институцията, която сама сътвори правила за отбрана на децата, няма реакция и на медийни изявления за рекламата на хазартната марка Efbet в 7-мо СУ.

Докато обществото се занимава със Стратегията за детето, а Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) изяснява какъв брой е потребна тя, в центъра на София – в столичната 7-мо учебно заведение преди две седмици се разигра очевидна реклама на хазартна игра от една от най-големите букмейкърски и хазартни компании Efbet. Това е един прегледен образец по какъв начин нито тактики, нито организации могат да опазят децата ни от нездравословни въздействия, когато силата на парите, вложена в реклама, се насочи към неизградени и податливи на неприятни въздействия персони като децата.

Както към този момент писа BIG5 в обява от 3 декември със заглавие „ Родители сезират Държавната организация за протекция на детето поради хазартната акция на Efbet в двора на училище”, рекламното събитие на Efbet се е състояло на 28 ноември и провокира гневни реакции на майки, татковци и други гражданско-активни хора в обществените мрежи.

От рекламното видео (виж ТУК) от учебния двор пред погледа на Директорката на 7- СУ в София Маруся Никова лъвчето на букмейкърската компания Efbet, примамва децата в игри.

Според Eтичния кодекс, на който ДАЗД доста държи в обществените си изяви, изрично не се позволява комерсиалната връзка за
хазартни артикули да бъде ориентирана към деца, като също така в кодекса ясно е дефинирано, че компаниите, които се занимават с хазарт “Няма да се демонстрират върху спортни екипи на юношески сформира или в рекламни или спонсорски акции, които са непосредствено ориентирани към деца”.

Т.нар. отраслова дирекция в ДАЗД е Главна дирекция "Контрол по правата на детето ". Седмица след изявленията в медиите и сезирането й от страна на родители, реакция от Агенцията няма!

И до момента в който ДАЗД ни убеждава каква чудесна тактика за детето ни се сервира, макар гражданските митинги против нея, би следвало да напомним, че при започване на предходната година точно ДАЗД насочи предложение до отрасловите министерства, всички чиновници в сферите на образованието, опазването на здравето, културата, спорта, обществените грижи, вътрешните работи и други, които имат предмет на активност работа с деца, да бъдат осведомени с наредбите на Етичния кодекс на работещите с деца, като обвързване за използването му бъде регламентирано в длъжностните им характерности.

Какъв е резултатът от това предложение до министерствата на образованието, младежта и спорта и на опазването на здравето не стана доста ясно. Конкретната обстановка в 7-мо учебно заведение обаче даде опция на държавните институции, директно виновни за контрола на действия, ориентирани против деца, както и закрилата на децата от нездравословни въздействия, да покаже на процедура теориите от чиновническите папки.

Това обаче, очевидно не се случва! Така и няма още отговор от ДАЗД кой носи отговорност за допускането на
хазартна реклама измежду подрастващите и ще има ли последици за учебното управление, както и хазартната компания и спонсорирания от нея футболен клуб?

Припомняме, че през последните два месеца българската букмейкърска компания Efbet влезе в полезрението на ДАНС и финансови проверяващи служби във Англия. Десетки медии у нас, както и в Италия, Англия и Гърция гръмнаха разкрития за нечисти финансови действия на притежателите на Efbet Цветомир и Боян Найденови. И в български, и в британски и италиански медии съществуват изявления, в които се оповестява, че инспекциите от ДАНС и Прокуратурата във връзка свадите в Българския футболен съюз е обвързвано с предхождащото го влизане в офисите на Efbet в София.

Източник: big5.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР