Седмица преди евровота - политически трус в Австрия. Вицеканцлерът подаде

...
Седмица преди евровота - политически трус в Австрия. Вицеканцлерът подаде
Коментари Харесай

Правителствена криза в Австрия заради скандален видеозапис

Седмица преди евровота - политически трус в Австрия. Вицеканцлерът подаде оставка от всички заемани постове след гръмък скандал с видеозапис, публикуван нощес. От него излиза наяве, че Хайнц-Кристиан Щрахе, водач на дяснопопулистката Партия на свободата е обещавал публични поръчки на мнима бизнесдама от Русия против предизборна поддръжка. Щрахе счита, че партията му би трябвало да продължи работата си в ръководството. След оставката му, пред канцлерството във Виена се събра импровизиран митинг с гледище за отдръпването на цялото държавно управление.

Вижте детайлности от кореспондента на Българска национална телевизия Мария Стоянова.


Решаващото изречение Хайнц - Кристиан Щрахе произнесе най-после: " Да, това беше неточност ". Той към този момент не е вицеканцлер на Австрия. Подава оставка, с цел да " резервира сполучливата държавна работа ".

Ръководството на Партията на свободата от часове договаря с канцлера Себастиан Курц за продължение на обединението. Пресконференцията на Курц, планувана за ранния следобяд се отлагаше непрестанно и се чака да се състои довечера. Щрахе се показа като жертва на " политически атентат ".
Хайнц- Кристиан Щрахе, вицеканцлер на Австрия: Да, това беше случай, който включваше доста алкохол и аз бях изкушен в интимна атмосфера да разисквам без да мисля и с развинтен език, всекиго и всичко. И да, като погледна обратно трезво, направените от мен изказвани са били пагубни и извънредно неуместни.
Видеозаписът от преди две години документира седемчасова среща на Хайнц-Кристиан Щрахе и негов поддръжник от партията с хипотетична племенница на съветски олигарх на остров Ибиса. В диалога водачът на австрийските десни популисти й предлага по какъв начин да финансира партията му без да заплаща налози, по какъв начин да купи вестник, който да работи за акцията и по какъв начин ще й обезпечи публични поръчки, в случай че влезе в държавното управление.

По случая към този момент се е самосезирала прокуратурата. Фактът, че конференцията на канцлера Курц през днешния ден се забави и че след нея ще има ще има изказвания на президента Ван дер Белен, сочи че Австрия е пред нови избори.

Подробности за събитията в Австрия очаквайте в късните вести в 22:35 ч!

 Австрийският вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе подаде оставка Австрийският вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе подаде оставка
Австрийският вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе подаде оставка поради разразилия се корупционен скандал с негово присъединяване, оповестиха международните организации.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР