Седмица на отворените врати“ и безплатни прегледи за туберкулоза започват

...
Седмица на отворените врати“ и безплатни прегледи за туберкулоза започват
Коментари Харесай

Седмица на отворените врати и безплатни прегледи за туберкулоза започват в Кюстендил

„ Седмица на отворените порти “ и безвъзмездни прегледи за туберкулоза стартират в Кюстендил в интервала 18-22 март 2024 година

Туберкулозата е предотвратима и нормално лечима болест. Въпреки това през 2022 година туберкулозата е на второ място като причина за гибел в света от заразно заболяване, след COVID-19 с 1,3 млн. умряли лица.

Туберкулозата участва във всички страни и възрастови групи. През 2022 година броят на заболелите в света от туберкулоза е почти 10,6 млн. души, от които 5,8 млн. са мъже, 3,5 млн. са дами и 1,3 млн. са деца.

На 24 март се отбелязва Световния ден за битка с туберкулозата, като самодейностите тази година ще се проведат под мотото:

„ Да! Ние можем да спрем туберкулозата! “.

Туберкулозата е лечимо заболяване, стига да бъде открита в точния момент и да бъде извършено качествено лекуване, съобразено с интернационалните стандарти.

Във връзка с осъществяването на Националната стратегия за предварителна защита и надзор на туберкулозата вПневмо-фтизиатрично поделение на МБАЛ „ Д-р Никола Василиев “ АД гр. Кюстендилще се организира „ Седмица на отворените порти “за туберкулозав интервала 18–22март2024 г.в часовия диапазон от 08.00 до 13.00 часа.

През интервала на„ Седмица на отворените порти “ще се извърши: 1) скрининг на риска за туберкулоза посредством анкета; 2) консултации; 3) на съмнителните за туберкулоза лица – прегледи и спомагателни изследвания
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР