Седми ден продължава мъртвото вълнение с огромни вълни, които блъскат

...
Седми ден продължава мъртвото вълнение с огромни вълни, които блъскат
Коментари Харесай

Спасители по Южното Черноморие: Морето дърпа страховито навътре, ситуацията е много сериозна

Седми ден продължава мъртвото неспокойствие с големи талази, които блъскат крайбрежията на Бургаския залив

След Преображение Господне, морето се „ обърна “ и рискови подводни течения връхлетяха плажовете на юг от Бургас. В четвъртък, вълнението на морето бе четири бала, а ден преди този момент, на обособени линии доближаваше до 6 бала. Вълните заливаха първата линия на чадърите и шезлонгите, в Ахтопол се изви мощна стихия, която изпочупи огромна част от тях, написа

От 2- ри август, когато се празнува Илинден както досега и поверието гласи, че морето взема жертви, случаите валят всеки ден, описаха морски спасители. Само за един ден на плажовете в Слънчев бряг и Приморско се удавиха молдовец и чехкиня, и двамата туристи, пристигнали да летуват на нашето море.

В Несебър и Бургас, спасители и хора, плажуващи по линията със фамилиите си, включително и първенецът по водна топка Огнян Матев, избавиха десетина души от лапите на мъртвото неспокойствие.

Очевидци разказват случките като филм на ужасите. Спасените хора, и спасителите им, излизали от водата плачейки и часове наред не можели да се успокоят.

„ Влизането в морето е неразрешено. Пускаме летовниците най- доста до кръста. Морето дърпа страховито във вътрешността. Мъртвото неспокойствие копае подводни ями и влачи къпещите се. Не изпускаме тези, които влизат в морето и за секунда. Ситуацията е доста сериозна. Предупреждаваме туристите да съблюдават нашите разпореждания “, описа Петър Русев, старши избавител на Бургаския плаж.

Всички към този момент чакат морето да утихне. Интересното е, че тази година, то беше умерено и „ мъртвакът “ се появяваше доста по- рядко от предходни сезони. Дори на 20- ти юли- Илинден по нов жанр, морската простор беше „ като тава “- тиха и спокойна, без талази. От Преображение обаче нещата се трансформираха. Вълните са толкоз огромни и страшни, че мнозина летовници, при типа им, си сграбчиха хавлиите и се прибраха по хотелите, описаха очевидци.

За да утихне морето, нужни са две неща- или да завали дъжд, или да задуха не северен, а южен вятър. Мъртвото неспокойствие нормално трае по 3, 5, 7 дни. Дано в края на тази седмица да изчезне, изясни спасителят Петър Русев.

„ Истински призрачен сън е. Вълните са близо 2. 5 метра, вълнението е 7- 8 бала ", обясниха спасителите. Освен мъртвото неспокойствие има и мощен мелтем- вятър, който подвига вълната.

„ Морето е "объркано " с пясък и водорасли, дъното изобщо не се вижда даже и на плиткото “, описаха летовници.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР