Седемнайсет от 19-те централни банки в еврозоната спират от днес

...
Седемнайсет от 19-те централни банки в еврозоната спират от днес
Коментари Харесай

17 държави от Еврозоната спират банкнотите от 500 евро

Седемнайсет от 19-те централни банки в еврозоната стопират от през днешния ден да емитират банкноти от 500 евро. Европейската централна банка /ЕЦБ/ също взе решение да спре да емитира и популяризира такива банкноти, придобили известност като „ Бин Ладенки “. Опасенията са, че тези огромни по мярка копюри могат да улеснят противозаконни действия и се употребяват от трафиканти.

1 милион евро в такива купюри тежи едвам 2 кг и 200 грама, показва Франс прес.

Финансовите специалисти разясняват, че тези копюри се употребяват прекомерно малко във всекидневната стопанска система. Австрия и Германия, обаче упорстват, че по-често употребяват парите в брой във всекидневието си. Затова централните им банки ще продължат да издават тези банкноти още три месеца, до 26 април. През последните години ЕЦБ поредно търсеше способи да ограничи банкнотата от 500 евро, макар възраженията на Бундесбанк, заради опасения, че този копюр се употребява в огромна степен от престъпния контингент, от нарушители и от екстремисти за финансиране на активността им.

Малките лилави купюри от 500 евро ще останат в обращение и ще могат да се употребяват като платежно средство, прецизира ЕЦБ, само че последователно ще бъдат изтегляни. Финансовата институция възнамерява въвеждането на европейска серия от банкноти с номинал от по 100 и 200 евро.

Евросистемата, която се състои от ЕЦБ и от националните централни банки на страните-членки на еврозоната, ще предприеме стъпки, с цел да си подсигурява, че банкнотите от 5 евро до 200 евро ще бъдат налични в задоволително количество. Банкнотата със стойност от 500 евро, сходно на останалите евробанкноти, ще резервира и в бъдеще своята стойност, и може да бъде подменяна от националните централни банки на Евросистемата за безграничен интервал от време, допълват от Централната банка.

Моника Гаджанова, tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР