Сделката за Булсатком е една страхотна новина за потребителите на

...
Сделката за Булсатком е една страхотна новина за потребителите на
Коментари Харесай

Николай Андреев: Сделката за „Булсатком” е крачка в посоката, в която се развива и ще се развива целият европейски телекомуникационен сектор

Сделката за „ Булсатком ” е една страхотна вест за потребителите на компанията, както и за целия телекомуникационен пазар в България. Това разяснява основният изпълнителен шеф на Vivacom Николай Андреев в седмицата, в която Комисията за отбрана на конкуренцията позволи придобиването на „ Булсатком ” от Vivacom. 

Андреев акцентира, че потребителите на „ Булсатком ” ще получат извънредно бързо достъп до доста повече висококачествено телевизионно наличие, както и до доста по-висококачествени интернет услуги.
 
По думите му договорката за „ Булсатком ” е добра вест, освен за потребителите, само че и за чиновниците на компанията.  „ Не е загадка за никого, че в последните години „ Булсатком ” изпитваше много съществени финансови усложнения и редовно беше недоинвестирано в нея. Смятам, че в случай че тази договорка не се беше случила, рискът „ Булсатком ” да банкрутира, беше доста огромен ”, акцентира основният изпълнителен шеф на Vivacom.

Андреев разяснява и позициите на конкурентни компании във връзка със договорката за „ Булсатком ”. „ Някои от тях, като A1, да вземем за пример, популяризират информация, че когато придобием избран оператор, ние фрапантно усилваме цените. Това е една подправена вест ”, сподели той, като изрично съобщи, че при нито една от покупко-продажбите за Net1, N3 или NetWorx не е имало фрапантно нарастване на цените. „ Но очевидно, в желанието си да очернят договорката, нашите съперници ползват двойни стандарти. Нещо, което по никакъв метод не бихме толерирали ”, е позицията му. 

Главният изпълнителен шеф на Vivacom посочи, че в своето умозаключение, в решението за утвърждение на договорката, Комисията за защита на конкуренцията ясно е обяснила, че договорката за „ Булсатком ” е добра както за българските консуматори, по този начин и за българския пазар.

Относно изказванията за господстващо състояние на пазара, които също съпътстваха процеса по утвърждение на договорката, Андреев посочи задълбоченото изследване, което Комисия за защита на конкуренцията е провела. „ Комисията за защита на конкуренцията прегледа извънредно доста информация, разиска всички гледни точки, всички подадени тъжби. Дори започва задълбочено изследване, с цел да може да обработи голямото количество данни, които бяха предоставени по тази договорка. Това е и методът, който употребяват всички европейски комисии за защита на конкуренцията, както и самата Европейска комисия за защита на конкуренцията ”, изясни основният изпълнителен шеф на Vivacom.

„ Виждали сме доста случаи, в които съперници, през разнообразни причини, се пробват да попречват избрана договорка. И точно по тази причина е извънредно значимо самостоятелните регулатори да прегледат цялата налична информация и да преценяват дали една договорка е добра, или не за избран пазар ”, сподели още Андреев. И изясни за опитите договорката да бъде спряна. „ Българският съд неколкократно изрично отхвърли тези тъжби като безусловно неоснователни ”.

„ Цифрите нормално са еднопосочни, само че извънредно значимо е, когато се проучва избрана промишленост или избран пазар, да се вземат съответстващите към сегашния миг числа, с цел да могат да бъдат направени правените изводи ”, сподели той по отношение на опасенията за пазарния дял след придобиването на „ Булсатком ”.

„ Сигурен съм, че вие, да вземем за пример, когато вечер си пуснете тв приемника, не избирате единствено сред политематичен или кабелен канал, само че доста постоянно се спирате на филми и сериали в някои от платформите за видеосъдържание. Така вършат и множеството консуматори. В тази връзка пазарът на телевизия и на наличие не е пазарът, какъвто е бил преди 15 или 20 години, както, апропо, смятат нашите съперници. Той се е увеличен извънредно доста и се е развил извънредно доста, точно с помощта на влизането на тези нови платформи ”, добави Андреев.

Според него правилният метод е да се вземе поради действителната картина на пазара – такава, каквото е през днешния ден. „ На база данните и обективните обстоятелства за актуалното положение на пазара, пазарният дял би бил към 40% ”, увери той.

Главният изпълнителен шеф на Vivacom разясни, че в процеса на разглеждане на тази договорка в Комисията за защита на конкуренцията са предоставени голям брой пазарни изследвания, осъществени както от телекомуникационния бранш, по този начин и от медийния.

„ Комисията също по този начин взе под внимание навлизането на всички тези платформи за видеосъдържание. Беше регистриран и фактът, че в България, за жалост, има някои оператори, които не регистрират правилно всичките си клиенти и такива, които работят напълно в сивия бранш. Нещо, което е извънредно неприятно както за медиите, по този начин и за цялата българска стопанска система ”, акцентира Андреев.

Андреев подчертава върху броя – 244, на операторите на платена телевизия, които оперират в България. „ Също по този начин има 610 снабдители на интернет.  Това са данни единствено за българския пазар. В тази връзка е ясно, че българският пазар е извънредно конкурентен. С тази договорка българският пазар ще стане още по-конкурентен. Нещо, което явно тормози нашите съперници ”, е мнението му.  

Консолидацията на пазара

По думите на основния изпълнителен шеф на Vivacom консолидацията на пазара е нещо, за което от дълго време голям брой европейски оператори молят. „ Ако погледнем картата на света, ще забележим, че в Съединени американски щати, да вземем за пример, има три огромни телекомуникационни оператора. В Китай, по същия метод, има три огромни телекомуникационни оператора. В Европа броя на огромните телекомуникационни оператора надвишава 60. Европейският пазар е извънредно фрагментиран и разграничен на дребни части ”, посочи Андреев.

Той засегна и мощния напън, на който са подложени европейските телекомуникационни оператори, измежду които и Vivacom, за вложения в развиването на 5G на мобилния пазар и в оптични мрежи за високоскоростен интернет. Като акцентира, че това не би било допустимо без консолидация на пазара.

„ Европейската комисия излезе с документ, в който сподели, че с цел да останат европейските оператори и Европа да остане конкурентна и съответстваща и да резервира своята цифрова самостоятелност, изрично е нужна консолидация на телекомуникационния пазар в Европа ”, изясни Андреев.

Главният изпълнителен шеф на Vivacom сподели, че с цел да бъдат посрещнати потребностите на цифровата промяна в идващите пет-шест години в телекомуникационна инфраструктура би трябвало да бъдат вложени над 200 милиарда евро. „ В тази връзка, договорката за „ Булсатком ” е една крачка в посоката, в която се развива и ще се развива целият европейски телекомуникационен бранш ”, заключи основният изпълнителен шеф на Vivacom Николай Андреев.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР