Сделката между „Емко“ ООД и „Дунарит“ АД води до хоризонтално

...
Сделката между „Емко“ ООД и „Дунарит“ АД води до хоризонтално
Коментари Харесай

КЗК забрани сделката между „Емко“ и „Дунарит“

Сделката сред „ Емко “ ООД и „ Дунарит “ АД води до хоризонтално припокриване в активността на „ Емко “ и „ Дунарит “ при производството на избрани типове специфична продукция и участниците в концентрацията се явяват близки съперници във връзка с тези артикули, оповестиха от Комисията за защита на конкуренцията.

Според комисията пазарните позиции на обединената група след реализиране на договорката ще доведат до усилване стопанската мощност на концентриращите се предприятия, което би им разрешило да реализират без значение пазарно държание от своите локални съперници. Комисията е открила, че участниците в концентрацията са с господстващо състояние при производството на някои обособени типове отбранителни артикули, във връзка с които всеки от тях се явява единствен производител в страната.

„ Препозиционирането и разширението на портфолиото на продуктите, създавани от участниците в концентрацията, може да подтиква обединената група да усили цените и промени изискванията на кооперирани доставки, които са значими за развиването на този бранш “, декларират от Комисия за защита на конкуренцията.

От комисията прецизират, че въз основа на цялостния разбор е налице съображение да се одобри, че нотифицираната централизация основава предпоставки да докара до определяне на господстващо състояние на обединената група.

„ Наличието на основни хоризонтални и конгломератни резултати ще докара до доста преимущество за участниците в концентрацията пред техните съперници, което от своя би попречило ефикасната конкуренция на оценения пазар “, показват още от Комисия за защита на конкуренцията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР