Считаме, че е много по-добре интервенции като ринопластика и корекция

...
Считаме, че е много по-добре интервенции като ринопластика и корекция
Коментари Харесай

Д-р Иво Парунов, МБАЛ „Бургасмед“: Амбицирани сме да бием местната конкуренция на чуждестранни клиники в естетичната хирургия

Считаме, че е доста по-добре интервенции като ринопластика и промяна на клепнало ухо да се вършат „ вкъщи “

Естетичната хирургия напълно не е нова област за Отделението по ушно-носно-гърлени заболявания на МБАЛ „ Бургасмед “, само че неговият екип се е заел интензивно с разширение на тази активност. „ Желанието и на нашата конструкция и на управлението на болничното заведение е да се акцентира на естетичната медицина, защото тя е неизменима част от специалността. Основно се фокусираме върху ринопластика и промяна на клепнало ухо или отоклизис. Това са двете посоки, които желаеме да доразработим в Бургас “, съобщи доктор Иво Парунов, заместник-управител на ДКЦ „ Бургасмед “ и шеф на Отделение УНГ в МБАЛ „ Бургасмед “. Той обаче направи ангажимента, че в отделението главната активност си остава лекуването на ушно-носните и гърлени заболявания.

Екипът е мощно окуражен да пребори локалната конкуренция на турски клиники в естетичната хирургия. „ Интересът на пациентите в действителност е доста огромен, само че имаме сериозна конкуренция от турски лечебни заведения. Те отварят кабинети в Бургас, популяризират активността си, набират пациенти, обезпечават им превоз и хотелско настаняване и за нас те са доста сериозна конкуренция. Но ние считаме, че е доста по-добре такива интервенции да се вършат „ вкъщи “. Услугата, която предлагаме е на същото равнище, както в Турция, а цената е в пъти по-ниска, също така при функционален проблем, интервенцията се покрива и по Здравната каса. Доплащанията са минимални за подобен тип интервенция, тъй като се заплаща единствено избор на екип и някои консумативи, употребявани при интервенцията “, акцентира доктор Парунов.

Обикновено хоспитализацията за такива интервенции е няколко дни. В деня на приемането в болничното заведение се вършат всички нужни предоперативни  проучвания, през втория ден се прави интервенцията, а на третия ден в случай че става въпрос за отоклизис или за сънна апнея, каквито интервенции отделението от години прави рутинно за справяне с нощното хъркане, пациентът може да бъде изписан. При ринопластиките, от време на време се постанова болничният престои да продължи и четири дни. Особено при тези интервенции, след известно време пациентът се връща за следене, събаряне на носни тампонади и сплинтове, т.е. има един по-дълъг интервал на следене, с цел да може да се получи отличен козметичен резултат.

УНГ експертът изясни, че и до момента той и сътрудниците му са извършвали  естетична хирургия, само че в доста по-малък размер, до момента в който в последно време се работи на по-регулярна база. Усърдно се образова и новата млада промяна от оториноларинголози.  Към висококвалифицирания екип към този момент са привлечени двама някогашни специализанти в УНГ отделението  на „ Бургасмед “, към този момент взели компетентност, които персонално доктор Парунов е обучавал. „ Те към този момент постоянно асистират при интервенциите, а някои интервенции правят и сами. Отделно в тази област сега се образова различен специализант, които ще вземе компетентност до Нова година, тъй че към този момент разполагаме с един добър екип “, изяснява оториноларингологът. 

Д-р Парунов постоянно е подчертавал, че самият той се е учил от починалия доктор Светослав Ботев, който дълги години е натрупал опит в немска клиника. „ На него напълно дължа своите умения. Той ми държеше ръцете и ме научи на всичко, което той знаеше и най-много в пластичната хирургия. Направи го напълно безплатно, споделя изтъкнатият УНГ експерт.

Отделението е софтуерно обезпечено с всичко належащо, разполага и с съвременен инструментариум, както за същинската ринопластика на външният нос, а също и с по-специфични уреди, каквито са да вземем за пример закупените преди броени дни ендоскопи, за поправяне на проблеми и с вътрешния нос, каквито са интервенциите при козметичен и функционален проблем.

Периодично отделението организира безвъзмездни профилактични прегледи за носна непроходимост. Двайсетина са случаите на хора с подобен проблем, открит от експертите при последния подобен „ скрининг “. На тези хора е обяснено, че имат проблем, при някои чисто козметичен, а при други и функционален и козметичен, и са осведомени с опцията да им бъде направена ринопластика.

Сега концепцията е още веднъж посредством такива профилактични прегледи, които могат да бъдат безвъзмездни или по Здравна каса, да се разшири доста представянето на опциите на болничното заведение в Бургас и някои от прилежащите градове. Следващите безвъзмездни прегледи ще се проведат в края на ноември или началото на декември и ще бъдат ориентирани към проблемите с външен нос, функционални усложнения на носа и дишането, и отоклизис.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР