Считам, че инвестираме в миналото, а не в настоящето и

...
Считам, че инвестираме в миналото, а не в настоящето и
Коментари Харесай

Съвет за Плана за възстановяване на България: Пари срещу реформи - иначе Брюксел няма да даде

Считам, че влагаме в предишното, а не в сегашното и бъдещето. Успехът на цялата ни капиталова стратегия ще бъде тясно обвързван да организираме доста по-ефективно и в действително време публичните поръчки. Това съобщи Петър Статев, ръководител на управителния съвет на ИКТ Клъстер и ръководител на надзорния съвет на " София Тех Парк " по време на втората полемика () по отношение на Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България. Тя беше отдадена на третия дирек от проекта - „ Свързана България “. Статев акцентира на това поради статистиката, че в България единствено 29% от хората учат осведомителни технологии с концепцията за ИКТ съгласуваност, до момента в който в Европейски Съюз междинното равнище е 61%.
2025 – 2026 година не ни прави работа. Идеята на Европейския фонд за възобновяване е да е по-гъвкав. Можем да стартираме изпълняваме планове още преди да ни одобрят проекта, а откакто бъде утвърден, да пратим фактурите и да ни изплатят парите. Можем даже да представим планове, които към този момент са изпълнени през 2020 година и да получим средства. Може да получим пари против промени – да не сме изпълнили нито един план, само че да сме изпълнили няколко промени. Това разяснява икономистът Георги Ангелов.
Искаме 2,7 милиарда лв. от Европейски Съюз по „ Свързана България “, а предлагаме единствено една промяна. „ Няма да ни дадат тези пари с една-единствена промяна. Трябва да бъдат написани голям брой промени и да се потвърди, че ще бъде направена структурна промяна и след 5 или 10 години няма да имаме потребност от европари “, акцентира Ангелов.
 Ръководителят на Българска академия на науките не вижда в избавителния проект на България като приоритет пари за ефикасни научни проучвания Ръководителят на Българска академия на науките не вижда в избавителния проект на България като приоритет пари за ефикасни научни проучвания
Не се вижда доста жар в Българска академия на науките за финансирането на проучвания от практическо значение, не го виждам доста. Трябва по-ясно да се каже, че...
Не може постоянно да разчитаме единствено на Европейски Съюз за цифровизация, за превоз, ВиК бранш. Самото финансиране в структури ще ни разрешат да реализираме това, което не можем единствено с еврофондове, акцентира Ангелов. Той е уверен, че би трябвало да се промени методът по какъв начин се харчат български пари – не да се предлага единствено на европейско равнище по-голяма роля на общинските управляващи. Трябва промяна при събирането на локалните налози и такси, т.е. същинска децентрализация, е гледната точка на икономиста.
Специално за ВиК бранша цялостно единодушие с Ангелов показва ръководителят на Българския ВиК Холдинг Иван Иванов. Той особено акцентира, че би трябвало да има ограничения да се привлекат младежите да работят във водния бранш – една влиятелна работа в Европа. Иванов сподели и друго – че няма надеждно премерване на вход и на потреблението за вода, с цел да се даде действителна оценка на казуса със загубите на вода.
Всички тези предизвестия пристигнаха на фона на думите на транспортния министър Росен Желязков, че със „ Свързана България “ се целим в „ интернет на всички места “ в България. Желязков изясни, че свързването с интернет ще помогне за основаване на добавена стойност, а задачата не е посредством него да се върви по пътя на директните вложения.
Желязков не се съгласи и, че Северна България наподобява откъсната, тъй като там основата е единствено интермодалния терминал в Горна Оряховица. Той видя като „ промяна “ свързването на доста проекти и планове. И поддържа Ангелов, че плановете би трябвало да почнат в този момент, само че с ангажимента, че приказваме за „ планове с висока степен на зрялост “.
Много е значимо по какъв начин ще бъдат изхарчени тези пари, предизвести Галя Маринова, изпълнителен шеф на Българската асоциация на кабелните информационни оператори (БАККО). Тя желае парите да се насочат към развиване на частната съобщителна инфраструктура, а не към държавната, тъй като страната е неприятен собственик. Има ли смисъл да се влага в държавна организация, при изискване, че има райони с добре развити частни мрежи – несъмнено, при дейната роля на страната като съдия, попита Маринова.
 Парите за второто саниране към този момент са разпределени Парите за второто саниране към този момент са разпределени
Парите за повишение на енергийната успеваемост на сградния фонд в България, които ще бъдат получени по линия на бъдещия проект за възста...
Ясно е, че в инициативността при вложение на капитали страната не може да е добър собственик, колкото частният бизнес, съгласи се Желязков.
Коментарът на Томислав Дончев
Вицепремиерът Томислав Дончев разгласи, че избавителният проект трябвало да се чете дружно с еврофондовете по принцип, както и с държавния бюджет.
Скоростта и на договаряне, и на заплащане би трябвало да е доста висока, съгласи се Дончев. Той не се съгласи с Ангелов, че щяло да има единствено една промяна – бихме могли да прибавим промяна за увеличение на приходната част на общините. Не бива да вършим промени, с цел да усмихнем Европейска комисия, посочи вицепремиерът. И се съгласи, че нещата мъчно ще се получат, в случай че няма съответно възнаграждение.
Още: " "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР