Счетоводители на бизнесмени измислят иновативни методи да крият големите лични

...
Счетоводители на бизнесмени измислят иновативни методи да крият големите лични
Коментари Харесай

Родни бизнесмени с хитра схема, скриха лични харчове за над 1 милиард лева!

Счетоводители на предприемачи измислят новаторски способи да крият огромните персонални разходи като фирмени. Вписват скъпи часовници за по 30 бона единична цена като актив на фирмите и по този начин крият налози и точат налог върху добавената стойност (ДДС), написа Монитор.

При инспекции данъчните са се натъкнали на случай, при които компанията е станала притежател на няколко уреда, записани във фактурите като " средство за премерване “. Инспекторите се усъмнили в разноските, тъй като активността на сдружението се развива надалеч от производството. Оказало се, че компанията е придобила часовници Rolex, след което ги е раздавала на бизнес сътрудници. Последното станало ясно откакто данъчните поискали да им бъдат показани " измервателните уреди “.

Фирмите заявяват разноски за над 1 милиарда лева, за артикули или услуги, не свързани с активността им, като скъпи часовници. Компании най-често правят измами с преувеличаване на приходите си посредством осчетоводяване на фиктивни активи или такива, каквито нямат.

Отделно ДДС-то е най-голямото перо в приходната част на бюджета - съставлява съвсем половината от всички доходи. Затова и измамите с Данък добавена стойност доста надвишават останалите данъчни измами. По данни на Национална агенция за приходите страната ни губи сред 750 и 800 млн. лв. всяка година от измами с косвения налог, само че съгласно специалисти тази сума е доста по-голяма.

От данни на данъчната организация излиза наяве, че от налог " уикенд “ се събират повече в хазната едвам към 18 млн. лв. повече годишно или към 1,5 млн. лв. месечно. Промяната влезе в действие през 2016 година, само че от приходите се оказва, че малко компании го заявяват. Всъщност така наречен налог " уикенд “ е начисляване на Данък добавена стойност и бе изработен за да има равнопоставеност в данъчното облагане.

Преди всичко това е налог върху крайното ползване, като вярното действие на механизма му се обезпечава посредством начисляването на налога и прилагане на данъчен заем при покупката на стока/услуга, предопределена за самостоятелната икономическа активност на лицето. Този принцип се нарушава, когато е употребен данъчен заем, а активът се използва за персонални потребности.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР