Сбогом на всички котки“ е бляскав сбор от разкази за

...
Сбогом на всички котки“ е бляскав сбор от разкази за
Коментари Харесай

Предложение за четене: „Сбогом на всички котки“ от ненадминатия хуморист П. Г. Удхаус

„ Сбогом на всички котки “ е блестящ общ брой от разкази за клуб „ Търтеите “ и бар „ Въдичарски отдих “.

Още едно удостоверение, че П. Г. Удхаус владее изкуството на умния и неангажиращ комизъм до съвършенство.

По думите на Стивън Фрай „ Удхаус дължи безсмъртието си на своите герои. Ако единствената му тематика бяха Джийвс и Устър, отново щяхме да го популяризираме като Майстора. Дори да не беше написал и ред повече, през днешния ден отново щяхме да го тачим като най-забележителния британски хуморист. И в случай че приносът му към литературата бяха единствено историите за семейство Мълинър, мястото му в историята на човечеството щеше да е обезпечено за безконечни времена ”.

За създателя

Сър Пелъм Гренвил Удхаус (1881-1975) тъче своето писателско платно на фона на идилична предвоенна Англия (става дума за Първата международна война) във висшето английско общество.

Днес той е прочут на първо място с романите и разказите си за Джийвс, клуб „ Търтеите ”, мистър Мълинър и замъка Бландингс. Но Удхаус се е изявявал също по този начин интензивно и плодотворно като драматург (15 пиеси) и сценарист на музикални комедии (250 песни за 30 мюзикъла). Работил е с музиканти от ранга на Коул Портър и Гершуин.

Все отново той си остава в съзнанието ни като обичан хуморист, обожаван от писатели като Ивлин Уо, Ръдиард Киплинг, Дъглас Адамс, Салман Рушди и Тери Пратчет. И от звездни артисти като Хю Лори.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР