Сбогом на видеоигрите! Вячеслав Макаров - един от създателите на

...
Сбогом на видеоигрите! Вячеслав Макаров - един от създателите на
Коментари Харесай

От видеоигрите и музиката към политиката - защо в Русия се нароиха нови партии

Сбогом на видеоигрите! Вячеслав Макаров - един от основателите на известната World of Tanks, влезе в политиката. Но някои хора в Русия подозират, че партията на този " ексцентрик " е изборен трик, целящ опазване на ръководещото болшинство.

Хипотезата се роди, откакто при започване на януари бе обявено за основаването на неговата Партия на директната народна власт. Вчера тя провежда първия си конгрес в коридорите на конференция за цифрови технологии в Москва.

За да се посвети на новата си кариера, дългокосият Вячеслав Макаров напусна компанията Wargaming. Базирана в Минск, Беларус, тя е в основата на един от най-големите триумфи в историята на видеоигрите - World of Tanks, в която участниците играят онлайн, командвайки бойни танкове. През последните месеци няколко политически партии, ориентирани към характерна публика, бяха стартирани в Русия с мисъл за районните избори през есента, а по-късно и на парламентарните през 2021 година

Една от партиите, за които се приказва най-вече, е " За правдата " на писателя националболшевик Захар Прилепин. Близък до проруските сепаратисти в Източна Украйна, в чиито редици се е сражавал, той отхвърля да е основал групировката си по искане на управляващите, само че измежду симпатизантите му е артистът Стивън Сегал, огромен обожател на Владимир Путин.

От началото на годината се родиха също екологическата партия " Зелена опция ", " Достоен живот ", основана от някогашен народен представител националист и насочена към младите, и пробизнес партията " Нови хора ". През 2019 година министерството на правораздаването към този момент записва 39 нови партии, 17 от които през последното тримесечие.

" Илюзия "

Адвокатът и блогър против корупцията Алексей Навални, основният съперник на Кремъл, нямаше този късмет: от седем години екипът на вятъра се пробва да записва партията му, а в това време неговият Фонд за битка с корупцията е разследван за " пране на пари ".

По мнението на специалисти малко евентуално е отсъствието на Навални да бъде обезщетено от някоя от тези нови партии в очите на руснаците, които търсят смяна. " Целта на новите партии е да основат заблуда за политическа конкуренция, да привлекат нови гласоподаватели и да обезвреждат по-опасната съпротива ", обобщава за Агенция Франс Прес съветската политоложка Екатерина Шулман.

Шансовете им да доближат 5-те %, нужни за влизане в Народното събрание, са съвсем нулеви, само че гласовете им, които усилват изборната интензивност, няма да се прелеят към други обединения, които могат да извлекат изгода от недоволството на руснаците - като комунистическата партия или тази на националиста Владимир Жириновски. " Главната цел в действителност е да бъдат сведени до най-малко рисковете от понижаване на известността на ръководещата партия " Единна Русия ", акцентира специалистът Татяна Становая от мозъчния концерн R. Politik.

Заради икономическия застой има съществено неодобрение от президентската партия, която има болшинство в Народното събрание. Желаещите да гласоподават за нея спаднаха до 32.7 %, много под 54-те %, получени на парламентарните избори през 2016 година, съгласно най-новото изследване на Руския център за проучване на публичното мнение ВЦИОМ.

Рок звезда

Покрай тези постоянно анекдотични партии беше доста коментирано влизането в политиката на Сергей Шнуров - водач на рок групата Leningrad, която е извънредно известна в Русия. " С мен явно ще е доста по-весело ", сподели той, откакто се причисли към Партията на растежа, основана през 2016 година и ръководена от представителя на Кремъл по въпросите на бизнесмените Борис Титов.

Дразнил до момента управляващите, с които драговолно се подиграваше, артистът се погрижи да изтрие от сметките си в обществените мрежи няколко известия, сериозни към политиката на ръководещите, най-много за непопулярната пенсионна промяна. За Татяна Становая появяването на тези нови партии се вписва в подтекста на " деполитизацията " на живота в Русия: " Това виждаме и в Европа, рецесията на обичайните партии, концепцията да залагаме на хора без връзка с политиката. "

" Но всички тези маневри не са опит да се приказва за бъдещето на страната. А по-скоро предпочитание да се избегнат същинските проблеми ", прибавя политоложката. Дори при неналичието на съществени стратегии има една прекомерно действителна опция, прибавя Екатерина Шулман: тези партии да реализират електорален пробив и да объркат доста добре шлифованата съветска политическа игра. " Тъй като доверието в съществуващите партии понижава, политическите субекти, считани за " паразити ", могат да имат по-голям триумф от предстоящото ", споделя тя. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР