* Сбогом на лирите с лика на Елизабет* Банкноти и

...
* Сбогом на лирите с лика на Елизабет* Банкноти и
Коментари Харесай

Двама монарси в джоба

* Сбогом на лирите с лика на Елизабет * Банкноти и монети с лика на кралицата ще бъдат сменени постепенно 
Лондон стартира интервенция „ Нови пари “. Милиарди монети и банкноти по целия свят с лика на Елизабет Втора би трябвало да бъдат заменени след гибелта на кралицата. В продължение на съвсем 70 години обликът на Нейно величество стои на монетите на Обединеното кралство, с разнообразни разновидности на нейния профил. Тя е изобразена на националните банкноти повече от 60 години – първият английски монарх, който направи това. Нейният портрет е и върху валутата на няколко страни, които преди са били под английско ръководство.

Очаква се замяната им с други възможности с лика на новия монарх да отнеме най-малко две години.
-->
От 1953 година, една година откакто кралицата се качва на трона, монетите на Обединеното кралство носят пет разнообразни версии на нейния портрет. Тя се появява на банкнотите на страната през 1960 година

Но в този момент Банката на Англия, която печата банкнотите, и Кралският монетен двор, който сече монетите, са изправени пред голямата логистична задача да изтеглят тези пари от обращение и да ги заменят с парични знаци, върху които е портретът на крал Чарлз III.

В Обединеното кралство има повече от 4.7 милиона банкноти в обращение на обща стойност 82 милиарда паунда (95 милиарда долара), съгласно централната банка. В обращение са и към 29 милиарда монети, оповестяват от Кралският монетен двор, написа economic.bg.

Новите пари евентуално ще бъдат въведени последователно и ще съществуват като законно платежно средство дружно със старите банкноти и монети за избран интервал от време.

Подобна обстановка имаше през 2017 година, когато Кралският монетен двор стартира да издава нова 12-ъгълна монета от 1 паунд. Тя беше в обращение по едно и също време със остарялата кръгла монета от 1 паунд в продължение на шест месеца преди последната да загуби статута си на законно платежно средство.

Кралският монетен двор съобщи в изказване на уеб страницата си, че монетите с облика на кралицата „ остават законно платежно средство и в обращение “ и че производството им ще продължи както нормално през „ този интервал на уважителен печал “.

Банката на Англия сподели, че актуалните банкноти с облика на Нейно Величество ще продължат да бъдат законно платежно средство “. 

Миналия петък, ден след гибелта на Нейно Величество, толкоз доста хора се опитваха да влязат в уеб страницата на Кралския монетен двор, че се образува виртуална опашка.

Образът на кралицата краси някои банкноти и монети в Британската общественост – асоциация от 54 страни, съвсем всички от които преди са били колонизирани от Обединеното кралство.

В Канада, където кралицата остава държавен глава, нейният облик е върху пластмасови банкноти от 20 канадски $.

" Настоящата полимерна банкнота от 20 $ е предопределена да циркулира през идващите години. Няма законово условие за смяна на дизайна в границите на постановен интервал, когато монархът се промени “, сподели Амели Ферън-Крейг, представител на Банката на Канада, в изказване за CNN Business.

В Австралия също портретът на кралицата е на банкнотата от 5 $. Централната банка на страната съобщи в петък, че няма да има „ незабавна смяна “. Банкнотите от 5 $ „ няма да бъдат изтеглени “ и евентуално ще останат в обращение с години.

Дизайнът на монетите може да се трансформира по-бавно, в случай че се следва исторически казус: всекидневно е да имате разнообразни монарси в портфейла си, защото промяната на монетите се случва последователно, а не посредством евакуиране.

Промяна от флагове и гербове до Конституции

Не единствено парите ще изискват видоизменение. Обединеното кралство е изправено пред голяма интервенция за смяна на кралските знаци на хиляди пощенски кутии и новоиздадени паспорти.

Знамена

От знамената, които се веят пред полицейските сектори в Обединеното кралство, до стандарта, употребен на военноморски транспортен съд, когато на борда е военачалник, хиляди флагове, украсени с EIIR, ще би трябвало да бъдат сменени. Военните полкове носят " цветовете на кралицата ", доста от които са осеяни със буквите EIIR, бродирани със златни влакна. Знамето на противопожарната работа включва нейните букви и страните, в които кралицата остава държавен глава, в това число Австралия, Канада и Нова Зеландия. Съществуват и флаговете, които специалистите по флагове назовават ​​ " Е знамена " – персоналните флагове за кралицата, които се употребяват, когато тя е на посещаване.

Кралският стандарт

Възможно е кралският стандарт – четвъртитото знаме, което се вее на всички места, където е резиденцията на монарха – също да се промени. Версията, употребена от кралицата, включва една четвърт, представляваща Шотландия (вилнеещ лъв), една за Ирландия (арфа) и две, представляващи Англия (три лъва, преминаващи), само че няма знак за Уелс. Този стандарт се употребява доста преди Уелс да има свое национално знаме, прието през 1959 година Следващият монарх може да включи уелски детайл.

Националния химн

Една от най-простите промени на доктрина ще бъде смяната на думите на националния химн - от „ Боже, пази нашата милостива кралица “ на „ Боже, пази нашия милосърден крал “. Това обаче също може да отнеме време, преди огромни тълпи да запеят новата версия с убеденост. Химнът се употребява от 1745 година, като една ранна версия гласи: " Бог да пази великия Джордж, нашия крал, Да живее нашия доблестен крал, Бог да пази краля ".

Молитви

Кралицата е била " бранител на вярата и висш шеф " на Англиканската черква и има молебствия за нея в Книгата на общите молебствия, която датира от 1662 година Очаква се те да бъдат изменени, с цел да станат молебствия за новия монарх. Това би трябвало да бъде направено по силата на законодателство или кралска заповед и последно се е случило след гибелта на Кралицата-майка. Свещениците също могат да трансформират молитвата краткотрайно.

Кралски герб

Познатият кралски герб, който включва лъв и еднорог против щит, се употребява в държавни здания и писалищен материали и всяка смяна би била скъпа, само че може да не е нужна. Ще би трябвало да се промени обаче, в случай че новият монарх реши да съставлява Уелс на щита в сходство с всяка смяна на кралския стандарт.

Кралски заповеди

От компанията за питиета Angostura в Тринидад и Тобаго до ковача от Съсекс Зак Треливинг - заповедта на кралицата сега се ползва за повече от 600 предприятия, които имат доставки за кралското домакинство. Сред марките, които се радват на облика на кралицата в своите маркетингови материали, са пианата Steinway, зърнените храни Jordans, Gordon’s джин и бижутери на Swarovski, както и водопроводчици, производители на огради, инженери, ножици за жив плет и мелничари. След гибелта на кралицата те могат да изгубят статута си, в случай че не получат нова заповед от нейния правоприемник или различен член на кралското семейство, който да стане донор – евентуално нов принц на Уелс. Това може да не стане бързо. Когато принц Филип умря, притежателите на кралската му заповед получиха две години пролонгация. Нов монарх може да реши да поправя критериите, които би трябвало да бъдат изпълнени, с цел да стане собственик на кралска заповед.

Марки

Пощенските кутии на Royal Mail, носещи кралския код на кралица Елизабет - ER, надали ще бъдат отстранени. Някои с GR шифъра на крал Джордж VI са в приложимост и през днешния ден, 70 години по-късно. Пощите обаче ще сменят марките, като ще се употребява профилно изображение на новия монарх.

Клетви за честност

Депутатите нямат право да заседават в Камарата на общините, да вземат участие в диспути, да гласоподават или да получават заплата, в случай че не се закълнат във честност към короната. От 1952 година формулировката е: " Аз (името на депутата) се заклевам във всемогъщия Бог, че ще бъда правилен на Нейно Величество кралица Елизабет, нейните наследници и приемници, съгласно закона ".Депутатите и сътрудниците им ще би трябвало да положат нова клетва пред нейния правоприемник. Новите английски жители също са помолени да се закълнат в " същинска честност към Нейно Величество Кралица Елизабет Втора и нейните наследници ", а Министерството на вътрешните работи евентуално ще промени това. Новите членове на въоръжените сили също се кълнат да " бъдат правилни на Нейно Величество кралица Елизабет II и нейните наследници ".

Конституциите на други страни

14 страни признават монарха за собствен държавен глава. В доста случаи това е записано в техните конституции и те би трябвало да бъдат изменени, с цел да се базират на нейния правоприемник. В страни като Ямайка, където има мощно придвижване за самостоятелност, и Белиз, тези конституционни промени ще изискват референдум, съгласно специалисти от Британската общественост. Очаква се това да докара до политическа неустойчивост за новия монарх. След като Барбадос стана самостоятелна страна през 2021 година, Англия може да се изправи пред загубата на друга значима част от Карибската общественост.Вероятно е да зародят въпроси и в страни като Папуа Нова Гвинея, Соломоновите острови, Тувалу, Антигуа и Барбуда, Бахамските острови, Гренада, Сейнт Китс и Невис, Сейнт Лусия и Сейнт Винсент и Гренадини по отношение на това дали новият монарх може законно да назначи генерал-губернатор, в случай че конституцията на съответната страна не е била изменена, с цел да се отнася до краля, а не до кралицата като държавен глава.Името на кралицата е упоменато и в безчет други закони, които ще изискват преправяне. А това нито е елементарен, нито е на ниска цена развой, изключително за по-малките страни.Сред конституционните монархии Австралия, Канада и Нова Зеландия имат въведени ограничения, тъй че новият монарх автоматизирано да става държавен глава, написа dnes.bg.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР