Сблъсъци избухнаха за кратко днес между полицията и група демонстранти

...
Сблъсъци избухнаха за кратко днес между полицията и група демонстранти
Коментари Харесай

Многохиляден протест в Атина след смъртоносната влакова катастрофа

Сблъсъци избухнаха за малко през днешния ден сред полицията и група стачкуващи в Атина по време на митинг на хиляди студенти и железопътни служащи, ядосани от смъртоносната влакова злополука в Гърция по-рано тази седмица, която лиши живота на 57 души, съобщи Ройтерс.

Малка група стачкуващи хвърляше коктейли Молотов против служителите на реда, които дадоха отговор със сълзотворен газ.

Около 10 000 души - студенти, железопътни служащи и други, се събраха през днешния ден на площад Синтагма, с цел да изразят гнева си във връзка злополуката, при която починаха минимум 57 души, а десетки бяха ранени.

Във вторник против сряда вечерта (28 февруари против 1 март) пътнически трен с над 350 души в него се блъсна челно в товарен трен, движейки се по един и същи коловоз в централната част на страната, покрай град Лариса.

Смята се, че случаят се дължи на човешка неточност и пропуски в ограниченията за сигурност на железопътната мрежа.

„ Това закононарушение няма да бъде забравено ", скандираха протестиращите и пуснаха черни балони в небето. На афиш, повдигнат на митинга, пишеше: „ Техните политики костват човешки животи ".

Пътническият трен пътуваше от Атина към Солун, цялостен със студенти, които се прибираха след дълъг уикенд поради празници. Катастрофата отключи вълна от яд и притегли вниманието върху ограниченията за сигурност в железопътната мрежа.

Железопътните служащи, които изгубиха свои сътрудници при случая, провеждат стачки от сряда насам, с цел да изразят недоволството си от незадоволителните вложения и рационализация на железопътната инфраструктура.

Синдикатите на железничарите удължиха стачката през уикенда, а към тях се причислиха и чиновници на атинското метро.

Началникът на жп гарата в Лариса, който е упрекнат по отношение на злополуката, се яви през вчерашния ден пред локалния съд, само че получи един ден пролонгация, с цел да приготви отбраната си, оповестяват локалните медии. Неговият юрист Стефанос Пандзардзидис съобщи през вчерашния ден пред публицисти, че нови доказателства изискват един ден пролонгация по делото.

Петдесет и деветгодишният шеф на гарата бе изправен пред арбитър следовател за първи път в четвъртък. Адвокатът му сподели тогава, че неговият клиент е сломен от нещастието и че е поел своята част от отговорността. Срещу мъжа са повдигнати голям брой обвинявания за ликвидиране по несъобразителност, причиняване на телесни повреди по несъобразителност, застрашаване на човешки живот и предизвикателство на нарушавания в публичния превоз.

Адвокатът му прикани обаче „ да не се фокусираме върху едно дърво, когато зад него има гора " и добави, че става дума за „ гора от отговорности ", оповестява АНА-МПА.

Според обвинителния акт началникът на жп гарата в Лариса е упрекнат за това, че е изпратил пътническия трен и товарния на един и същи коловоз и е пренебрегнал електронната система, която покрива част от трасето към Лариса, до момента в който тя е показвала, че влакът е на неверен коловоз, осведоми в. „ Катимерини ". Според обвиняването началникът на жп гарата в Лариса е пренебрегнал предизвестие на началника на гарата в Неос Порос, подадено 17 минути преди конфликта, че товарният трен се движи по същия коловоз, написа „ Катимерини ".

Началникът на гарата в Лариса се яви през днешния ден в локалния съд, а чуването тече сега, осведоми Ройтерс.

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис се извини на околните на жертвите на злополуката в обява в профила си във Facebook, оповестяват гръцки медии. Мицотакис даде обещание електронната система за ръководство на придвижването на влаковете да бъде напълно въведена в употреба през околните месеци.

„ Като министър-председател дължа огромно опрощение на всички, само че най-много на роднините на жертвите. Както от мое име, по този начин и от името на всички тези, които години наред управляваха страната. Защото в действителност в Гърция през 2023 година е невероятно два влака да се движат един против различен по едни и същи релси, без никой да забележи ", акцентира Мицотакис.

" Не можем, не желаеме и не би трябвало да се крием зад човешка неточност. Ако работата по въвеждането на система за дистанционно управление (на придвижването на влаковете) беше приключена, тази злополука щеше да бъде на практика невъзможна. Фактът, че цифровата система за ръководство ще бъде изцяло въведена в употреба през идващите няколко месеца, не е опрощение. Напротив. Болката ми се ускорява в допълнение от обстоятелството, че нямахме време да приключим нейното инсталиране, преди да се случи това зло ", акцентира Мицотакис.

По думите му правораздаването бързо ще си свърши работата и ще потърси отговорност от виновниците, а през идващите няколко дни отрасловият министър ще разгласи ограничения за неотложно възстановяване на сигурността в железниците до довеждане докрай на инсталирането на електронната система за ръководство на влаковото придвижване.

„ Сега сме длъжни да подкрепим фамилиите на жертвите, като самоуверено признаем грешките на страната ", показва още Мицотакис в обявата си във Facebook.

Папа Франциск сподели през днешния ден, че мислите му са с жертвите на злополуката, оповестява Ройтерс. В неделното си послание от площад „ Свети Петър " в Рим папата сподели, че се моли за жертвите, ранените и техните близки.

Повечето от починалите са млади мъже и дами на възраст от 20 до 30 години. В момента в лечебни заведения се намират 22 души, седем от които са в интензивни отделения.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР