Сблъсък между държавното обвинение и вътрешното министерство по аферата Хемус.

...
Сблъсък между държавното обвинение и вътрешното министерство по аферата Хемус.
Коментари Харесай

Сблъсък между прокуратурата и МВР по аферата "Хемус“

Сблъсък сред държавното обвиняване и вътрешното министерство по аферата " Хемус ". Прокуратурата упрекна ГДБОП в оказване на напън по следствието. От вътрешното министерство отвърнаха, че с изнесената информация е заплашен животът на обвинения.

На брифинг тази заран Софийска градска прокуратура разгласи, че при срещи в постройката на ГДБОП е имало опит за напън върху наблюдаващите прокурори по следствието за източване на милиони от градежа на Лот 5 на автомагистрала " Хемус ".

След тях с изказване излезе и основният прокурор Иван Гешев, които разгласи, че ще бъдат сезирани европейски институции по случая.

От вътрешното министерство пък отвърнаха, че обвиненият е бил подготвен да свидетелства и с изнесените данни е заплашен животът му.

Обвинението описа, че една от прокурорките по следствието " Хемус " е извикана в постройката на ГДБОП, с цел да се срещне с обвинения и е сложена в обстановка на " невиждан напън ".

„ Поставя се изискване към наблюдаващия прокурор в подмяна на пояснение от обвинения да не се стачкува мярката да се промени квалификацията на действието в по-лека такава и то на процедура, такава, която би довела до освобождението му от наказателна отговорност “, съобщи Десислава Петрова- представител на СГП.

Последвала е среща с шефа на ГДБОП.

„ С несъответствуващ звук се е обърнал към проверяващия прокурор с реплики, които са били в смисъл, че тя поставя завършек на следствието, като отхвърля да извърши настояванията на отбраната, както и за това, че ще й бъде търсена отговорност “, добави Десислава Петрова.

Ръководителят на ГДБОП отговори, че по никакъв метод не е оказвал напън. Калин Стоянов разясни, че мотивът за вчерашната среща в ГДБОП е бил, че работещите по случая чиновници са му докладвали, че за втори следващ път в границите на 3-4 дни не могат да разпитат лице по делото, което е готово да опише цялата скица и най-много на кой, по какъв метод и къде е предал изтеглените от банката 54 млн. лева за строителството на Лот 5 от Автомагистрала „ Хемус”.

Началникът на бранш „ Икономическо разследване” в ГДБОП Александър Анастасов удостовери, че два пъти вършат опит да разпитат обвинения и два пъти не съумяват.

На специфичен брифинг основният прокурор Иван Гешев пък изясни, че има умишлена офанзива против прокуратурата.

„ Води се война против Прокуратурата. Интерес от тази война имат единствено нарушителите “, сподели Иван Гешев.

Министърът на вътрешните работи съобщи, че проверяващите вършат всичко допустимо да бъде проследен пътят на парите за градежа на " Хемус ".

„ От банката, където те са минавали, до местата за тяхното дефинитивно предопределение -дали това са партийни каси, дали са персонални джобове “, сподели Бойко Рашков.

От прокуратурата обявиха още, че ще бъдат подхванати нужните законови ограничения за гарантиране сигурността на българските магистрати, а от Министерство на вътрешните работи, че са подготвени да образуват кореспонденция за възпрепятстване.

Не става дума за междуинституционална битка споделят и двете институции.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР