Сбирката Спасените съкровища на България представя културни ценности, спасени през

...
Сбирката Спасените съкровища на България представя културни ценности, спасени през
Коментари Харесай

ГДБОП и МВР показват какво са спасили от ръцете на иманяри

Сбирката " Спасените съкровища на България " показва културни полезности, избавени през последните десетилетия от иманярство и незаконен трафик, с помощта на органите на Министерство на вътрешните работи.

Изложбата в НАИМ е плод на неуморния труд на служителите на реда от Национална полиция и ГДБОП и на положителното им взаимоотношение с музейните институции в битката по запазване на българското културно завещание.

Изложбата визира един от най-наболелите въпроси през годините в областта на културно-историческото завещание, а точно неговото редовно заличаване вследствие на иманярска активност и незаконен трафик, съгласно доцент Людмил Вагалински, шеф на НАИМ при Българска академия на науките.

" Щетите, които страната ни понася са големи, освен като суми, само че и като културна памет ", добави той.

Изложбата показва 300 експоната от НАИМ и други 18 музеи в страната . Те илюстрират всички интервали в хилядолетната история на днешните български земи. Сред експонатите са медни брадви от втората половина на пето хилядолетие преди Христа. Има златни украшения и бронзови предмети от средата на второ хилядолетие преди Христа. Може да се види коринтски шлем, приложения за колесници, мраморна статуетка на Херакъл и други

Експертите желаят законодателни промени , които да подкрепят активността им против иманярските нападения.

До 160-170 досъдебни производства годишно са стигали проверяващите. Осъдителните присъди на годишна база са до 40 и то множеството присъди са леки, да вземем за пример пробация.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР