Създаването на ясни перспективи за бъдещето е важно упражнение за

...
Създаването на ясни перспективи за бъдещето е важно упражнение за
Коментари Харесай

Прогнозите на PwC за най-развитите икономики през 2020 година

Създаването на ясни вероятности за бъдещето е значимо упражнение за бизнеса, който желае да реализира триумфи. В собствен отчет PwC показа резюме на някои от тематиките, които считат, че евентуално ще надделеят в международната стопанска система през 2020 година

Търгуването на артикули през границите евентуално ще остане напрегнато 

Определящ аспект на международната стопанска система най-малко от 70-те години насам е глобализацията - обединяването на икономики чрез по-либерални търговски потоци. Но световният размер на търгуваните артикули се забави фрапантно и даже се обърна в другата посока през 2019 година за разлика от междинния ритъм на напредък на 21 век от към 3,4% годишно. Също по този начин през декември 2019 година механизмът за споразумяване на разногласия на Световната комерсиална организация („ СТО “) беше дейно разхлабен. Очакваме тази наклонност да продължи през 2020 година и напрежението в търговията на международния пазар на артикули да продължи. Въпреки това интеграцията на международната стопанска система посредством търговски, финансови и други потоци ще продължи, макар и със доста по-бавни темпове. Следователно огромните предприятия със комплицирани вериги за доставки, публикувани по целия свят, би трябвало да възнамеряват разнообразни сюжети, които за част от тях са изцяло непознати.

Очаква се търговията с световни услуги да доближи 7 трилиона щатски $

Един аспект на търговията, който постоянно се подценява, е търговията с услуги, която в този момент е към една трета от размера на световния размер на търговията със артикули. За разлика от стоките, услугите остават значително незасегнати от тарифните войни. Последните данни за 2018 година от Международния търговски център („ ITC “) демонстрират, че световният експорт на услуги е на стойност от към 5,8 трилиона щатски $, или към 3,5% от световния Брутният вътрешен продукт. Очакваме общата стойност на изнесените услуги да доближи рекордните 7 трилиона щатски $ до 2020 година Ако приемем, че историческите трендове не престават, Съединени американски щати и Англия евентуално ще останат първият и вторият максимален експортьор на услуги в долари в света. Но в още едно увещание за преместването на центъра на икономическата мощност от Запад към Изток, се очаква Китай да изпревари Франция и да стане четвъртият максимален експортьор на услуги в света.

Очаква се световната стопанска система да пораства с умерени темпове

Фигура 1 демонстрира по какъв начин растежът на стоковите търговски потоци и световната стопанска система са присъщо свързани. В главния ни сюжет за 2020 година чакаме световната стопанска система да се разраства със скорост от към 3,5%, което е под междинното равнище за 21-ви век от 3,8% годишно. В нашия главен сценарий очакваме всички огромни стопански системи да порастват, частично повишени от приспособимите финансови условия. Икономическата интензивност на Съединени американски щати евентуално ще се усили с към 2%, в сходство с евентуалния й %. Като се има поради исторически ниският % на безработица, американските работодатели обаче намират все по-трудно подходящ персонал. Очаква се еврозоната да нарасне с почти половината от този ритъм (т.е. към 1%). Германия и други стопански системи, които са чувствителни към международните търговски потоци, да станат по-зависими от потреблението на семействата като източник на напредък, вместо от чистия експорт и вложенията. За Германия обаче това може да бъде предизвикателство, защото семействата са склонни да икономисват повече от междинното за Европа. В развиващия се свят чакаме китайската стопанска система да се разшири с по-малко от 6%. Шестте други най-големи нововъзникващи стопански системи в света, в това число Турция, също би трябвало да нарастват по този сюжет, като Индия е водеща.
gew-2020-fig-1.webp
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР