Създаването на нова глава първа а“ Тероризъм“ е сред акцентите

...
Създаването на нова глава първа а“ Тероризъм“ е сред акцентите
Коментари Харесай

Министерство на правосъдието предлага в НК да има нова глава тероризъм и по-високи наказания

Създаването на нова глава първа „ а “ „ Тероризъм “ е измежду акцентите в предлагания от Министерството на правораздаването план за изменение и допълнение на Наказателния кодекс (НК). В нея влизат всички незаконни сформира, свързани с тероризма, избрани като такива в интернационалните и европейски актове, по които България е страна.

Проектът има за цел да извърши рекомендациите в Доклада от Петия оценителен кръг на MONEYVAL (Комитета на специалистите за оценка на ограниченията против изпирането на пари към Съвета на Европа) от 18 май 2022 година Постига се и пълноценно сходство на българския углавен закон с всички настоящи интернационалните и европейски актове в региона на тероризма и изпирането на пари. Това е належащо изискване за изваждане на България от,,сивия лист “ на FATF (междудържавната Работна група за финансово деяние против изпирането на пари), удобно привършване на наказателна процедура пред Европейска комисия за ненапълно транспониране на директивата по отношение на битката с тероризма и за възстановяване на доверието на интернационалните ни сътрудници по повод противодействието на престъпността.. Цели се и изцяло рационализиране на наказателния закон с оглед усъвършенствана отбрана на българското общество и стопанска система против престъпността.

Новата глава първа „ а “ „ Тероризъм “ обгръща всички закононарушения с терористичен темперамент. Тя съдържа два раздела и спомагателна наредба, по отношение на спомагателните санкции и режима на лишаване на имущества, предопределени за терористична активност.

Първият раздел обгръща същинските терористични закононарушения, криминализиращи самите терористични дейности. Сред тях са закононарушенията, ориентирани против лица, ползващи се с интернационална закрила; вземането на заложници; завладяването и разрушаването на плавателни средства; застрашаването на сигурността на въздухоплаването; закононарушенията с предмет нуклеарен материал; както и познатите до момента закононарушения с терористична цел, довели до гибел, телесни повреди, заличаване на здания и обекти и други Терористичната цел е определима посредством устрема да се внесе ужас и боязън в популацията или да се заплаши или да принуди орган на властта, представител на обществеността или представител на непозната страна или на интернационална организация да извърши или да пропусне нещо, или да провокира доста осуетяване или разрушение на съществени политически, конституционни, стопански или обществени структури на страната или на интернационална организация.

Вторият раздел обгръща несъщински терористични закононарушения, които се отнасят до по-ранни подготвителни стадии (приготовление, набиране и обучаване на терористи), съпътстващи и подкрепящи действия (финансиране, проведена терористична активност, пътешестване за тероризъм, персонално укривателство на терорист и др.), както и прояви, свързани със застрашаване с тероризъм (заканване).

Горният предел на наказванията в нововъведените текстове е пожизнен затвор. Това е по този начин, тъй като във всички свои концепции за наказателна политика страната поредно и изрично декларира решение за анулация на наказването пожизнен затвор без подмяна.

С разширено приложение са спомагателните санкции отнемане от права и конфискация. Използването им е в осъществяване на условието за ефикасни, въздържащи и обезсърчаващи наказателни ограничения, които имат изразена превантивна устременост.

Създава се нов незаконен състав в главата за компютърни закононарушения - кражбата на идентичност в онлайн среда. Подобни действия са изключително рискови, защото компрометират правата на личността в интернет пространството (право на име, чест и достолепие, изложение, търсене и разпространение на информация и пр.), а могат да доведат до съществени имуществени или неимуществени вреди (фалшиви поръчки, изтегляне на заеми на непознато име, тормоз, безпокойствие, стрес и др.). Наказателна отговорност в този случай обаче ще се носи само при показване за друго, действително съществуващо лице. Под ударите на закона няма да попадат да вземем за пример представянето за книжовен или различен фиктивен воин.

В главата за закононарушения срещу паричната и кредитната система се прибавят закононарушения, свързани с „ криптоактиви “.

С преходните и заключителните разпореждания се оферират и промени и допълнения в Закона за административните нарушавания и санкции (ЗАНН), свързани с отговорността на юридическите лица. За първи път се регламентира опцията за формиране на произвеждане за реализация на отговорността на юридическото лице в случаите, когато то е основано или употребявано за тероризъм, изпиране на пари или за закононарушение, осъществено по предписание или в осъществяване на решение на проведена незаконна група. Това ще разреши търсене на административнонаказателна отговорност от юридическите лица и когато не е налице полза от осъщественото закононарушение.

Предлага се също нов логаритъм на установяване на размера на глобите, които ще са според от равностойността на облагата. Така да вземем за пример при размер на облагата над 500 000 лева оптималната глоба ще е до 10 000 000 лева Когато облагата няма веществен темперамент или размерът й не може да се откри, глобата ще е от 5000 до 5 000 000 лева


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР