Създаването на мрежа от държавни бензиностанции планират от финансовото министерство.

...
Създаването на мрежа от държавни бензиностанции планират от финансовото министерство.
Коментари Харесай

Горанов ще създава държавни бензиностанции


Създаването на мрежа от държавни бензиностанции възнамеряват от финансовото министерство. Целта е да се „ усъвършенства конкуренцията на пазара “ и да се обезпечи „ оптимално ниска цена за жителите и бизнеса “. За задачата ще се сътвори „ Държавна петролна компания “ към министъра на стопанската система, оповестиха от финансото министерство.

В известието се споделя, че бизнесът с продажба на горива на дребно ще е спомагателна активност за държавната петролна компания. Основната ще е обезпечаването и ръководството на наложителните запаси от горива. В момента това е работа на организацията " Държавен запас и военновременни ресурси ". Отделянето на тази активност в специфична компания щяло да " усъвършенства ръководството на наложителните запаси " и да " подсигурява постигането им и устойчивото им поддържане в осъществяване на условията на европейското законодателство ".

„ С цел гарантиране на оптималната конкуренция на пазара на горива, лицензираните складодържатели няма да могат да отхвърлят съхранението на горива на други инвеститори. Предвижда се и държавната компания да разполага със складови бази, в които да се съхраняват горива и на други инвеститори “, прецизират от ведомството на Владислав Горанов.

Преди месец и половина Върховната касационна прокуратура разпореди следващата инспекция на Комисия за защита на конкуренцията, която би трябвало да откри дали няма съгласувани практики при ценообразуването на горивата. Разпореждането бе предшествано от разбор на Агенция " Митници " към финансовото министерство, който откри, че до момента в който борсовите цени на петрола вид " Брент " през март са се намалили с 47.4%, крайната цена по бензиностанциите е паднала единствено с 11%. Оказа се още, че от склада до бензиностанцията горивото у нас нараства приблизително с към 30 ст. на литър.

В момента бизнесът на дребно с горива се държи главно от огромните вериги бензиностанции, а с максимален дял е компанията " Лукойл ". Преди дни Народното събрание одобри дефинитивно законова корекция, която визира директно бизнеса на сдружението. Става въпрос за условието за делене на нефтопродуктопровода на " Лукойл България " на обособени данъчни хранилища, против което стачкуваха както петролната компания, по този начин и браншовата организация на едрия бизнес в бранша, напомня Медиапул.

Според новите разпореждания към този момент не може продуктопроводът на " Лукойл ", който е с дължина 320 км и минава през разнообразни области и свързва базите на компанията, да е един данъчен склад. Приетите текстове изискват за всяка територия на митническо институция лиценз на съответната база и да се конфигурират средства за премерване на входа и изхода на помпените уреди на всяка база. Целта е по-голям надзор върху физическите потоци на горивата.

Очаквано водачът на „ Воля “ Веселин Марешки, който държи вериги бензиностанции, дефинира решението финансовото министерство за " Държавна петролна компания " като " извънредно вярно, номалко закъсняло ". Марешки даже упорства " Воля " да управлява прокета по построяването на държавните бензиностанции.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР