Създаването на фонд за подпомагане на общините с финансиране от

...
Създаването на фонд за подпомагане на общините с финансиране от
Коментари Харесай

Магистрали, пътища и фонд за общините са сред основните задачи на МРРБ

Създаването на фонд за подкрепяне на общините с финансиране от държавния бюджет планува новото управление на Министерство на регионалното развитие Довършване на пътните връзки със прилежащите на България страни са главните цели на районното ведомство Дейностите по завършването на недостроения сектор от софийския околовръстен път могат да стартират от 2024 г.
Министерство на районното развиване е от най-богатите министерства. То разполага с сред 2.5 и 2.8 милиарда лева годишен бюджет, който би трябвало да разпределя сред планове за строителство, ремонт и поддръжка на пътищата по републиканската пътна мрежа, поддръжка на общините и поддържане на водоснабдителната и водопреносна мрежа на ВиК, чийто принципал е.
Създаването на фонд за подкрепяне на общините с финансиране от държавния бюджет планува новото управление на Министерство на регионалното развитие Довършване на пътните връзки със прилежащите на България страни са главните цели на районното ведомство Дейностите по завършването на недостроения сектор от софийския околовръстен път могат да стартират от 2024 година
Министерство на районното развиване е от най-богатите министерства. То разполага с сред 2.5 и 2.8 милиарда лева годишен бюджет, който би трябвало да разпределя сред планове за строителство, ремонт и поддръжка на пътищата по републиканската пътна мрежа, поддръжка на общините и поддържане на водоснабдителната и водопреносна мрежа на ВиК, чийто принципал е.

Затова целите на Министерство на регионалното развитие са на процедура един от главните способи страната да каже в какво ще влага в дадена година. Новото ръководство на министерството, чийто екип беше разгласен от министър Андрей Цеков тази седмица, си слага няколко съществени целта, които да продължат политиката на ведомството. Те наподобяват по този начин:

Осигуряване на скоростни връзки на България със прилежащите ѝ страни Създаването на специфичен фонд към Министерство на регионалното развитие за поддръжка на общините, който ще се зарежда с финансиране от държавния бюджет на програмен принцип Завършването на стартирали пътни планове и доизграждането на основни пътни прави
Реклама Фонд за общините
" Общините и районите, без значение от достъпа им до средства по стратегии на Европейския съюз, са незадоволително финансирани да реализират нужното доближаване със стандарта на живот в Европейски Съюз. По тази причина Министерство на регионалното развитие е органът, който би трябвало да дофинансира този дефицит ", сподели на конференцията министър Цеков. Това е ясно от над десетилетие, като опити за такова дофинансиране имаше доста, множеството не изключително ефикасни.

Подходът на Министерство на регионалното развитие още веднъж ще е да сътвори фонд за подкрепяне на общините в реализация на действия, свързани с градоустройство, облагородяване и водоснабдяване. Такъв фонд беше в началото разгласен от кабинета " Орешарски ", след това се появи и при някогашния районен министър Гроздан Караджов.

Сега министър Цеков планува при започване на 2024 година да проработи нов подобен фонд за общинско развиване и дофинансиране на стартирали към този момент планове, чийто планиран бюджет той не посочи. Парите обаче няма да се превеждат предплатено, както до в този момент, а поетапно на база в действителност разноски - след приемане на съответните документи за осъществени и признати действия.

Това е поуката от настоящия фонд, в който много от плановете даже не са почнали. с тези, които към този момент правят действия, ще бъдат подписани анекси за дофинансиране с пари от бюджета на Министерство на регионалното развитие. " Предлагаме първата група анекси да се сключат с общините, които са изпълнили обектите на 100%. Във втората група ще бъдат тези общини, които приближават 50% осъществяване и би трябвало неотложно да се обезпечат средства за тях, с цел да продължи строителството ", уточни Цеков.
Реклама
За общините, които към момента не са упълномощили поръчките и има риск обектите им да не стартират до края на годината ще бъде включена уговорка, която ще планува в този случай анексите им да бъдат подписани, откакто стартира осъществяването на обектите.
Магистрали и пътища
" Имаме една единствена цяла автомагистрала до прилежащите ни страни и това е тази до Турция ", заяви очевидното Цеков. " Това, което заварихме като завещание, е решение на казуса на парче ", добави районният министър, като не стана ясно дали засяга непосредствения си правоприемник Иван Шишков, който прочее, направи безусловно същите рецензии или за наследеното от ГЕРБ и последвалите кабинети.

Осигуряване на скоростни връзки на България със прилежащите ѝ страни е измежду целите на новия министър. Тук влиза автомагистралата през Кресненското дефиле, която да бъде приключена до края на сегашния програмен интервал (който завършва през 2030 г.). " В противоположен случай има риск България да връща всички средства на Еврокомисията, дадени досега за строителството на автомагистрала " Струма ", означи Андрей Цеков.. За тази цел ще се създаде нова процедура за трасе по източния скат на дефикето и в посока Гърция.

" Няма проблем с построяването на източния обход на Кресна, за който има определени реализатори, и по който строителството към този момент стартира ", сподели Цеков. Очакванията на Министерство на регионалното развитие са до 2029 да бъде построена цялата пътна връзка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР