Създаването и характерът на Охридската архиепископия са били в центъра

...
Създаването и характерът на Охридската архиепископия са били в центъра
Коментари Харесай

Смесената комисия обсъжда българските препоръки за Охридската архиепископия

Създаването и характерът на Охридската архиепископия са били в центъра на полемиките в Смесената българо-македонска историческа комисия на последното двудневно съвещание, което завърши през днешния ден, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Участниците в Комисията са провели продължителни полемики по отношение на българските рекомендации във връзка с учебниците по история за приблизително поделение, в които се преглежда средновековния интервал.

„ Темата, върху която се фокусирахме, е рекомендация за техния урок за основаването и характера на Охридската архиепископия. Бяха разменени доста причини и оферти, само че за следващ път не беше открито единодушие и общ език. Дискусиите не престават “, съобщи пред БГНЕС доцент Наум Кайчев, заместник-съпредседател на Комисията.

Българският академик акцентира, че ние се придържаме към достоверните документи и исторически свидетелства „ по този начин, както е закрепено в Договора за другарство и добросъседство и по този начин, както повелява нашата чест на историци “.

В случая във връзка с основаването на Охридската архиепископия такива първостепенни документи са грамотите на император Василий II Българоубиец, които доста ясно демонстрират характера на тази институция.

„ Тези документи обрисуват освен характера, само че и приемствеността, която е съществувала сред Охридската архиепископия и църквата на Първото българско царство при царете Петър и Самуил. В този дух са и нашите причини, които изваждаме и по които в огромната си част не срещаме схващане и приемане от сътрудниците от РСМ “, съобщи доцент Наум Кайчев.

Следващата среща ще бъде в средата на октомври в София. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР