Създадени по специална система за развитие на STEM и социално-емоционални

...
Създадени по специална система за развитие на STEM и социално-емоционални
Коментари Харесай

Какво представляват образователните решения LEGO Education, които вече навлизат в българските училища

Създадени по специфична система за развиване на STEM и социално-емоционални умения и познания, те са насочени към деца от съответни възрастови групи

 
-->
Всеки човек познава цветните кубчета LEGO, само че малко на брой знаят, че те не са единствено за игра и развлечение на децата. А още по-малко хора са осведомени с всичките им приложения. LEGO Education да вземем за пример е цялостна просветителна система, която се основава на методите „ учене посредством игра “ и „ учене посредством прекарване “.

Днес над 160 учебни заведения и детски градини у нас употребяват комплектите на LEGO Education. Особено впечатляващи са заниманията по роботика и други дисциплини в СУ „ Иван Вазов “, Вършец, ОУ „ Александър Георгиев-Коджакафалията ", гр. Бургас, СУ „ Сава Доброплодни ", гр. Шумен, ДГ 10 „ Чебурашка “, гр. София, ДГ „ Пролет ", с. Цонево, ДГ 6 „ Слънце “, гр. Монтана и доста други. Те основават неповторими модели като да вземем за пример робот за разделно събиране на боклуци, самопаркираща се кола, ски слалом, щафетно съревнование, въртележка, увеселителен парк, влакова линия.

„ Тези комплекти са основани по специфична система за развиване на умения и познания при децата, като всеки от тях е направен за съответна възрастова група. Те развиват както фината моторика, по този начин и знанията по значими тематики, социално-емоционалните умения и даже такива в региона на програмирането и роботиката. Комплектите съдържат и специфични датчици, мотори и други детайли, позволяващи на децата да изследват физическите закони и взаимоотношения и да ползват инженерно мислене. “ - показва Александър Ангелов, шеф на - компанията, която е формален сътрудник на LEGO Education в България.

Чрез LEGO Education системата учениците могат да създадат своите първи стъпки в STEM/STEAM дисциплините, като се срещат с основите на програмирането, построяват основни умения за 21 век. Системата залага на социално–емоционалното учене, което е извънредно значимо в един все по-взаимосвързан и динамичен свят, в който е налице нужда от непрекъсната смяна и развиване на уменията, както и от въвеждането на модел на учене, продължаващо през целия живот. Стимулира се интереса на децата и младежите към науката, технологиите, инженерството, езиковите дисциплини и математиката, като в същото време построяват у децата убеденост, подтикват любознанието, разпалват пристрастеността към ученето, усъвършенстват езиковата просвета и просветеност.

Те могат да се ползват сполучливо в образователните занятия от предучилищно до висше обучение и са основани на LEGO Education системата за учене посредством игра с подобаващи за образователната стратегия материали и електронни запаси. Център за креативно образование работи с всички учебни заведения, въвеждащи системата, както по дистрибуцията на самите комплекти, по този начин и по превеждане и адаптиране на уроци, които могат да се организират с тях. Извършват се и образования за квалифициране на учителите. Училищата, които вкарват в своето образование тези комплекти, получават от Център за креативно образование достъп до разнородни STEM/STEAM решения и запаси.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР