Създаден от гиганта в електронната търговия Alibaba преди десетилетие, Денят

...
Създаден от гиганта в електронната търговия Alibaba преди десетилетие, Денят
Коментари Харесай

Денят на самотните сърца ще е най-големият до момента, главоболията около него също

Създаден от колоса в електронната търговия Alibaba преди десетилетие, Денят на самотните сърца стана неизменима част от китайския календар, като хибрид сред Черния петък и неделята на Super Bowl - голяма опция за търговци и консуматори. Тази година събитието, което се организира на 11 ноември, се чака да бъде по-голямо от всеки път, само че такива ще са и главоболията, с които идва то, написа в собствен разбор Wall Street Journal.

Търговците, които се пробват да излязат на напред във времето, наливат средства в билборди и в обществените мрежи, с цел да популяризират маратонки на половин цена и бижута с понижения. Правителствените регулатори, опасяващи се от това, което рекламодателите могат да създадат, насочиха спомагателни предизвестия против подвеждащите и вулгарни реклами.

За стотиците милиони пазаруващи голямото предизвикателство е просто да проследят всички понижения.

В гонене на купони за артикули от Alibaba Group Holding и конкурентната JD.com, Пън Ян се е включила към 11 разнообразни групи в чат приложението WeChat. Колкото повече другари накара да я последват, толкоз повече купони ще получи.

“Чувствам се толкоз пристрастена”, разяснява 25-годишната консултантка в областта на човешките запаси в Шънджън, акцентирайки, че е привляка десетки хора за идеята. “Някои от тях несъмнено ме считат за доста досадна”, добавя младата жена.

Купувачите би трябвало да са в действителност дебелокожи, с цел да продлжават да заливат приятелите си с предложения, показва сътрудникът на JD в електронната търговия Fenxiang. Освен това предлага изпращането на тъжби да става посредством персонално известие, а не в групови чатове, с цел да се избегне загубата на членове.

Денят на самотните сърца беше фиктивен от основния изпълнителен шеф на Alibaba Даниел Джан, който неотдавна пое и поста на изпълнителен ръководител, откакто съоснователят Джак Ма се отдръпна. Целта на събитието беше да е нещо като контрапункт на Свети Валентин. Датата му пък е определена, тъй като се написа с четири единици.

Денят на самотните сърца оказа помощ на Alibaba да се трансформира в най-високо оценената китайска компания, която държи две трети от пазара на онлайн търговия в страната. Миналата година събитието доближи 30,8 милиарда $ доходи, или с 27% повече по отношение на 2017 година Сумата се оказа над тази, генерирана от американските търговци онлайн в границите на Черния петък и Кибер понеделника взети дружно. Тази година Alibaba си е сложила за цел да набере до 15 милиарда $ в границите на вторичното си листване в Хонконг скоро след Деня на самотните сърца, настояват източници, осведомени с въпроса.

Другите търговци не желаят да пропущат опцията да се включат в манията по Деня на самотните сърца.
“Ако сте марка с каквито и да било упоритости, би трябвало да участвате”, твърди Диклан Киърни, ръководещ шеф на Edge by Ascential в Азия.

Въпреки че някои марки понижават цените си с 50% и повече, Киърни предлага на добре познатите компании да заложат на понижения до 15-20%, с цел да не изгубят част от престижа си.

Не единствено търговците на дребно се пробват да попаднат под светлината на прожекторите в Деня на самотните сърца. Компанията за недвижими парцели Evergrande твърди, че нямалява комисионните за жилищата, продавани в този ден.

Регулаторите обаче също се намесват. Държавната администрация за пазарна регулация се е срещнала с десетки онлайн компании в града, от който е Alibaba, поради терзания за прекомерната конкуренция през този интервал, като е предизвестила да не се употребяват проблематични реклами и противозаконни практики.

Националната администрация по радиото и малкия екран е поискала локалните регулатори да наблюдават от близко рекламите, както и тези онлайн.

Въпреки че се чака Alibaba да продаде даже повече на 11 ноември, в сравнение с продаде предходната година, резултатите от събитието ще имат известни ограничавания от позиция на разглеждането им като стопански знак. Продажбите в границите на Деня на самотните сърца действително стартират седмици по-рано, а на пикът е на 11 ноември.

И въпреки всичко протичащото се може да поскаже повече за настоящите трендове измежду китайските консуматори.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР