Съюзничка на изтърпяващия затворническа присъда руски опозиционер Алексей Навални, обвинен

...
Съюзничка на изтърпяващия затворническа присъда руски опозиционер Алексей Навални, обвинен
Коментари Харесай

Руски съд осъди на 9 години затвор съюзничката на Навални Ксения Фадеева

Съюзничка на изтърпяващия затворническа присъда съветски опозиционер Алексей Навални, упрекнат в " основаване на екстремистка организация ", беше наказана през днешния ден на 9 години затвор от съд в Томск, западен Сибир, оповестиха поддръжниците ѝ на фона на невижданите репресии в Русия, предадоха Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Съдът в Томск " осъди Ксения Фадеева ", някогашен общински консултант, на 9 години затвор, оповестиха поддръжниците ѝ в " Телеграм ", като увериха, че отбраната ѝ " несъмнено, ще апелира това решение ".

Трийсет и една годишната Ксения Фадеева, чийто развой стартира през август, оглавяваше екипа на Навални в град Томск и беше упрекната в " основаване на екстремистка организация " и " присъединяване в организация, която подкопава правата на жителите ".

Алексей Навални беше токсичен в Томск през 2020 година по време на предизборно посещаване в поддръжка на локалните си сътрудници. Тежко болен вследствие на това отравяне, той бе трансфериран в Германия за лекуване, след което беше задържан и наказан на затвор при завръщането си в Русия, показва Агенция Франс Прес.

През 2020 година Фадеева бе определена за член на градския съвет на Томск дружно с други самостоятелни деятели в Сибир, което е необичаен триумф за съветската съпротива по това време.

През 2021 година предизборните екипи на Навални бяха оповестени от управляващите за " екстремистки ", което излага поддръжниците и сътрудниците му на риск от наказателно гонене.

Докато доста от тях напуснаха Русия, Ксения Фадеева отхвърля да отиде в заточение и бе задържана през декември 2021 година за образуване на " екстремистка група ".

През юни ръководителката на щаба на опозиционния водач в град Уфа, в централната част на Русия, Лилия Чаничева, беше наказана на седем години и половина затвор за " екстремизъм ".

Чаничева, квалифициран експерт-счетоводител, беше първият от сътрудниците на Навални, съден за основаване на " екстремистка организация ".

През 2017 година тя се отхвърли от работата си, с цел да се причисли към Фонда за битка с корупцията (ФБК) на Навални, като взе интензивно присъединяване в протестното придвижване против корупцията в своя район.

По данни на профилираната неправителствена организация ОВД-инфо от началото на войната в Украйна близо 20 000 руснаци са били задържани поради митинги против политиката на Кремъл, показва Агенция Франс Прес.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР