Съюзът на съдиите в България се обърна с отворено писмо

...
Съюзът на съдиите в България се обърна с отворено писмо
Коментари Харесай

Съюзът на съдиите в България призова президента да не подписва указа за Гешев

Съюзът на съдиите в България се обърна с отворено писмо към президента Румен Радев с апел да не подписва указа за назначението на определения от Висшия правосъден съвет Иван Гешев за основен прокурор.

В писмото си те напомнят, че на 24 октомври Пленумът на Висшия правосъден съвет след дълготрайно съвещание избра, с 20 на 4 гласа, единствения претендент за основен прокурор.

" Макар съвещанието да продължи 10 часа, изборът официално беше обществен, само че не и транспарантен. В хода на разискването основният прокурор Сотир Цацаров съобщи недвусмислено, че решенията кой да бъде определен за основен прокурор и ръководители на двете висши съдилища до момента са били вземани в други две здания, а не от самия Висш правосъден съвет ", пишат до президента магистратите.

Те акцентират, че сходно изявление в правовата страна изисква незабавна реакция от способените държавни органи, тъй като съдържа изказвания за рискова замяна на демократичната процедура по овластяване на най-високите административни длъжности в правосъдната власт, от които в забележителна степен зависи образа й пред жителите.

Според Съюза на съдиите в България изявлението още повече буди паника в подтекста на обществено обявени изказвания от някогашни ръководители на областен и апелативен съд, че техният избор също е бил е резултат на затулен асортимент от лица отвън правосъдната власт преди формалната процедура.

" Вместо изказванията да бъдат тествани преди пускане на процедурата за основен прокурор, с цел да се изключи всевъзможен риск от компрометиране на правосъдните институции, който всъщност е риск и против националната сигурност, бездействието на кадровия орган на правосъдната власт се задълбочи с неналичието на реакция на думите на господин Цацаров ", пишат магистратите.

В отвореното писмо се показва и че в следствие – нито съдиите, прокурорите и следователите, нито българските жители са получили транспарантна информация по кое време, по какъв начин и от кого се сортират ръководителите на съдилища и ръководители на прокуратури. Според магистратите, сходно безмълвие на Висшия правосъден съвет е нетърпимо, тъй като при започване на мандата на предходния основен прокурор доби необятна гласност информацията, че той е бил " определен " от ръководещата партия (т. нар. скандал с репликата на административния началник на Софийската градска прокуратура към политически водач и някогашен минстър-председател " Ти си го избра " ).

" Споделяме резона в думите на господин Цацаров, че е пристигнал моментът основният прокурор да бъде излъчен от средите на прокуратурата. Това обаче следва да бъде осъществено с поощряване на интензивността на редовите прокурори да излъчват и оферират за номиниране достоверните професионални престижи, т.е. тези, които имат професионална подготвеност, юридическа просвета, духовен интегритет и дарба за насърчаване на правото и одобряване на престижа на специалността. В сегашния случай изборът не беше транспарантен и заради това, че нямаше същинско съревнование за една от най-важните властови позиции в страната ", пишат от Съюза на съдиите до Румен Радев.

Освен това, съгласно т ях цялата процедура, представянето на професионалната биография на претендента и самото му чуване не убеждават, че определеният дава отговор на условията на чл.170, ал.1, т.5 от Закона за правосъдната власт за придържане и налагане на висок етичен стандарт, което предпоставя като базисно изискване уважението към съперника и главните човешки права.

Нещо повече – процедурата, съгласно съдиите, не е била годна да сътвори разбиране и за това, че определеният единствен претендент има онази професионална подготвеност, която надвишава всекидневно изискуемите умения за работа по делата, нужна за дефиниране на задачите на наказателната политика на страната, за извеждане на ясни и обективни високи критерии за оценка на прокурорите и кариерното им израстване по отношение на показаните от тях резултати и качества за одобряване на справедливия развой, за отбрана на самостоятелните права и за смяна на институционалната просвета в дух на професионална самостоятелност, липса на боязън и поддръжка на всеки прокурор да покачва своята подготовка и да се самоусъвършенства в публичен интерес.

Именно поради това представителите на съсловната организация считат, че Гешев не дава отговор и на условията, планувани в чл.170, ал.5, т. 2 от Закона за правосъдната власт – да има висока професионална подготвеност, която включва задълбочени познания в региона на правото, богат на практика опит в съответната област на правото, изявени аналитични качества.

" Обезпокоени сме и от обстоятелството, че по време на чуването, както и преди избора – в изявление по Българската национална телевизия на 23.07.2019 година, претендентът за основен прокурор квалифицира хора, които показват противоречие с неговата номинация, като " десни екстремисти ", " болшевики ", постигнали " резултати на меншевики ". Подобна тирада е несъвместима с наредбата на чл.170, ал.5, т. 3 от Закона за правосъдната власт, която изисква основният прокурор да се отличава с изявена самостоятелност ", допълват магистратите.

Освен това съгласно тях осъзнаването за забележителния запас на господарски пълномощия, в това число репресивни, изисква основният прокурор да има такова обществено държание, което не оставя и диря от подозрение в обществото за настъпателност, за пристрастност, за личностни настройки за силово налагане, самовъзвеличаване и дискриминиране на обособени жители или публични групи.

Изхождайки от високия престиж, с който се употребява президентската институция – единствената, която е овластена вследствие на директен мажоритарен избор от всички български жители, oлицeтвopявa eдинcтвoтo нa нaциятa и е върхoвeн арбитъp мeждy уредeнитe c конcтитyциятa зaконoдaтeлнa, изпълнитeлнa и cъдeбнa влacт, от Съюза на съдиите в България приканват Румен Радев да предприеме дейности за продължение на конституционната промяна на модела на прокуратурата и да откаже на съображение чл.129, ал.2 от Закона за правосъдната власт да подпише декрет за назначение на Иван Гешев.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (153)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР