Съюзът на съдиите уронва престижа на главния прокурор, както и

...
Съюзът на съдиите уронва престижа на главния прокурор, както и
Коментари Харесай

Следователите: Съюзът на съдиите уронва престижа на главния прокурор

Съюзът на съдиите уронва престижа на основния прокурор, както и на цялата правосъдна система. Съсловната съдийска организация не трябва да се намесва в работата на правосъдната власт, като прави политически изявления. Това се споделя в писмо на Камарата на следователите.
Ето цялостния текст на писмото:
" На 03.02.2020 година посредством средствата за всеобща информация беше публикувана декларация на Съюза на съдиите в България.
Считаме, че за следващ път е налице опит за вмешателство на представители на една съсловна организация, представляващи дребна част от съдийската общественост в България, в активността на органи на правосъдната власт, чиито
пълномощия са изчерпателно изброени в Конституцията и законите.
Намираме, че с въпросната декларация се прави опит да се дава отрицателна оценка на дейностите на Прокуратурата, в миг в който същата демонстрира дълго чаканата от обществото интензивност, при реализиране на „ присъщите й функционалности за следствие и принуда “. Даването на предварителни оценки за активността на прокуратурата и в частност дейностите на основния прокурор, единствено месец след началото на мандата, буди опасения за бъдещата безпристрастност на институцията, която следва по смисъла на закона да бъде съдия.
Считаме, че констатациите в декларацията на ССБ имат политически темперамент, което е несъвместимо с процесуалния статут на подписалите я.
От основаването си до сегашния миг Камарата на следователите в България, макар че е най – представителната магистратска организация, не си е разрешавала да дава оценки за активността на други органи в правосъдната власт и на съдийското самоуправление, и да прави опити въздействие при взимане на решения от кадровия орган.
Считаме, че изказванията за „ боязън и взаимозависимост “ от основния прокурор на страна на членовете на Висш съдебен съвет, изнесени в декларацията на ССБ от 03.02.2020 година, уронват престижа на кадровия орган и на правосъдната власт като цяло.
Камарата на следователи в България приканва другите съсловни магистратски организации в правосъдната власт да се въздържат интервенция в работата на органите на правосъдната власт и да вършат политически изявления и заявления.
Становището е подписано от ръководителя на Камарата на следователите Петко Петков и членовете на УС на КСБ Стефан Петров, Мария Павлова, длъжностен правосъден министър в кабинета на Огнян Герджиков, Преслава Петкова, Владимир Петров и Ясен Тодоров, някогашен член на Висш съдебен съвет ".
БГНЕС напомня, че на 3 февруари от Съюза на съдиите изпратиха писмо, в което приканиха Висшия правосъден съвет да разиска проблема с публикуваните от прокуратурата записани със специфични разследващи средства диалози, на един от които от държавното обвиняване настояват, че евентуално се чува гласът на президента Румен Радев. ПОДРОБНОСТИ ТУК.
От управителния съвет на Съюза на съдиите в България приканиха с писмо Пленума на Висш съдебен съвет в идващото си съвещание да предприеме включи в дневния ред и да прегледа въпроса – накърнен ли е престижът на правосъдната власт посредством основаване на усещане за превръщането на прокуратурата в политически властови център, който не зависи от демократични процедури за търсене и осъществяване на отговорност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР