Съюзът на НАТО е по-актуален от всякога, но заплахите пред

...
Съюзът на НАТО е по-актуален от всякога, но заплахите пред
Коментари Харесай

НАТО има нов гръбнак - от Хелзинки до Черно море

Съюзът на НАТО е по-актуален от всеки път, само че заканите пред обединението са напълно разнообразни от тези по време на нейното основаване. Най-силните и сполучливи съюзи обаче са тези, които могат да се приспособяват към смяната и след 14 месеца поддръжка на Украйна във войната й против бруталната инвазия на Русия е ясно, че е в ход огромно пренареждане. Гръбнакът на НАТО, който в миналото беше концентриран в Париж и Берлин, се измества на изток и в този момент се простира от Хелзинки до Черно море.

Източноевропейските народи - а точно Полша, Румъния, Финландия и балтийските страни - схващат по-остро от своите западни съседи опасността, представлявана от Русия и императивът за групова решителност против нея, написа за Foreign Policy Майк Роджърс, представител на Съединени американски щати от Алабама и ръководител на Комитета по въоръжените сили в Камарата на представителите.

Например, може би никоя европейска страна не се е заела и не е жертвала повече, с цел да посрещне предизвикването, наложено от Русия, в сравнение с Полша - нация от единствено 37 милиона, съвсем половината от популацията на нейния съдружник Германия. Въпреки относителния размер на Полша, има проекти за повече от удвояване на размера на полската войска, достигайки до 300 000 бойци, което ще я направи най-голямата в Европа.

Въпреки че числата не са всичко, Полша и балтийските народи са измежду шепата страни от НАТО, които поредно извършват уговорката, стихотворец през 2006 година от всички членове на алианса, да харчат най-малко 2 % от своя Брутният вътрешен продукт за защита и да влагат 20 % от техните бюджети за защита в главно съоръжение, с цел да обезпечат военната подготвеност на НАТО.

Надхвърляйки тези задължения, през март 2022 година полското държавно управление одобри законодателство, което задължава страната да изразходва 3 % от своя Брутният вътрешен продукт за защита от началото на тази година, последвано неотдавна с проекти да отдели повече от 4 % от своя Брутният вътрешен продукт за защита - което надалеч надвишава относителните вноски от всички други страни от НАТО, в това число страни като Канада и Германия.

Полският министър на защитата Мариуш Блашчак удвои тази тактика, обяснявайки: " Престъпното нахлуване, осъществено от Руската федерация, ориентирано към Украйна и непредвидимият темперамент на (руския президент Владимир) Путин значи, че би трябвало да ускорим още повече модернизацията на оборудването. "

От моята позиция в Комисията по въоръжените сили в Камарата на представителите работих за ускорение на напъните на нашия корав съдружник за подсилване на източния фланг на НАТО, в това число посредством напън върху администрацията на Байдън да форсира прехвърлянето на танкове M1A2 Abrams, които Полша изиска, с цел да помогне за възпирането и, в случай че е належащо, отбиване на съветски сили за навлизане.

Американско-полското индустриално взаимно произвеждане на противотанкови ракети и други системи като HIMARS също би трябвало да бъде подтиквано и ускорено, когато е допустимо. Тази копродукция ще помогне за облекчение на актуалните проблеми с веригата за доставки и дефицита на служащи и ще помогне за по-бързото попълване на европейските ресурси от муниции. В момента също има напън, който аз изцяло поддържам, за надграждане на нашите обекти Aegis Ashore в Полша и Румъния, с цел да се даде опция за следене на съветски крилати, балистични и хиперзвукови ракети, заплашващи НАТО.

Трябва също да се означи, че Съединените щати се възползват от вложенията на своите съдружници в защитата. Парите, изразходвани за Украйна от Полша, Естония, Латвия, Литва, Обединеното кралство и Румъния, в действителност оказват помощ да се поправят нашите системи посредством разширение на производството, наемане на нови служащи и стандартизиране на въоръженията на НАТО, надалеч от руските наследени системи - правейки армията на Съединени американски щати и целият съюз в по-подготвен за всяка бъдеща борба. Освен това и може би най-важното, Конгресът на Съединени американски щати даде на Министерството на защитата пълномощието да организира многогодишни доставки на основни муниции, което ще разреши покупки на продукти за няколко години, а не годишно.

Този ход ще усъвършенства предвидимостта, ще понижи разноските и ще помогне да се подсигурява, че армията на Съединени американски щати е в положение да поддържа личните си условия за подготвеност и ние можем да продължим поддръжката си за Украйна, Тайван и други съдружници и сътрудници. Между Полша и Обединеното кралство също се водят договаряния за построяването на огромна оръжейна фабрика в Полша - значима стъпка за по-голяма самодостатъчност на европейската защита.

Когато някои страни се засилят да посрещнат опасността, както направи Полша, Съединените щати би трябвало да вземат под внимание и да пренасочат своите партньорства в границите на алианса към тези, чието държание е най-съобразено със стратегическите цели. Ето за какво бях удовлетворен, когато беше оповестено, че в Полша ще бъде открит непрекъснат щаб на V корпус на армията на Съединени американски щати. Това, дружно със оборудванията за противоракетна защита Aegis Ashore в Полша и Румъния, е образец за трайния ангажимент на Съединените щати да пазят своите източноевропейски съдружници. Тези ходове ще създадат НАТО по-сигурен в кратковременен проект и ще възпират Русия от по-нататъшна експанзия в дълготраен проект.

Трябва обаче да се направи повече, с цел да се ускори отбранителната позиция на нашия съюз и да се възпират споделените закани, пред които сме изправени. Първо, настъпи моментът актуалните сили на Съединени американски щати в Европа да бъдат пренасочени към страните, които влагат най-вече в личната си сигурност. Именно на изток, със страните, които в действителност схващат съветската опасност, нашите войски ще бъдат най-полезни и ще имат най-голямо влияние върху възпирането. Ето за какво включих раздел 1075 в Закона за позволение за национална защита за тази фискална година - с цел да принудя Пентагона да изследва преместването на американските сили от " Стара Европа " в " Нова Европа ".

На последващо място, водачите във Вашингтон би трябвало да признаят, че Основополагащият акт НАТО-Русия на процедура е погубен от продължаващата война на Русия. Подписано през 1997 година, това съглашение има за цел да построи доверие и съдействие сред двете страни, само че като се има поради, че Путин стартира най-голямата сухопътна война в Европа след Втората международна война, политическият ангажимент на това съглашение към този момент не би трябвало да лимитира придвижването на американски войски и базирането им в Източна Европа, както беше през последния четвърт век. Алиансът би трябвало да работи в унисон и публично да разгласи акта за мъртъв на идната среща на върха на НАТО във Вилнюс, Литва, а Конгресът би трябвало да повтори тези настроения в поддръжка.

За да запазят платежоспособността на алианса, водачите също би трябвало да бъдат далновидни и да се приготвят да се опълчват освен на настоящата опасност от Русия, само че и на тази от Китай, която министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин дефинира като предизвикателство в дълготраен проект. Като се има поради това, Съединените щати би трябвало да заявят обществено, че идващият общоприет секретар на НАТО би трябвало да пристигна от страна, която извършва отговорностите си от 2 % и е подготвена да се опълчи на Китайската комунистическа партия, както направи генералният секретар Йенс Столтенберг.

Следващият общоприет секретар на НАТО да е от Полша, Румъния, Обединеното кралство или балтийска нация би било умен и добре подобаващ избор.

Докато преглеждаме други закани, пред които е изправен НАТО, неотдавнашното посещаване на френския президент Еманюел Макрон в Китай и пълзенето пред китайския президент Си Дзинпин - деспот в спазъм на геноцид - би трябвало да тормози целия алианс. Греховете на енергийната взаимозависимост от Русия би трябвало да служат като предизвестие за всеки, който желае да се сближи с Китай. За благополучие, мнението на Макрон е уединен глас в Европа и има мощни противодействия на неговата визия за бъдещето на континента. Такъв образец още веднъж идва от Полша. След визитата полският министър председател Матеуш Моравецки незабавно и ясно отхвърли мненията на Макрон, като сподели: " Вместо да построявам стратегическа автономност от Съединените щати, предлагам стратегическо партньорство със Съединените щати ".

Ясно е, че центърът на тежестта за решимостта на алианса се е изместил на изток: Варшава, Талин, Рига, Вилнюс и Букурещ са новият гръбнак на НАТО и Съединените щати би трябвало надлежно да поправят своята политика и позиция.
 Каква победа би трябвало да постави завършек на съветската война против Украйна?
Каква победа би трябвало да постави завършек на съветската война против Украйна?

Днес Путин е като Хитлер през 1938 година, Западът би трябвало да се разсъни, завърши интервалът на спокойно общуване и търсене на политически взаимни отстъпки сред народна власт и тирания, открити след ВСВ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР