Съюзът на журналистите в Русия настоя пред директора на Федералната

...
Съюзът на журналистите в Русия настоя пред директора на Федералната
Коментари Харесай

Съюзът на журналистите в Русия иска от службите разяснения по случая Сафронов

Съюзът на публицистите в Русия настоя пред шефа на Федералната работа за сигурност (ФСС) за уточнения дали делото за държавна измяна против Иван Сафронов, консултант на шефа на Роскосмос, има връзка с журналистическата активност на обвинения, написа " Комерсант ".

Бивш сътрудник на вестника и на друго съветско издание - " Ведомости ", Сафронов бе задържан във вторник в Москва. Той отхвърля да има виновност и юристите му апелираха ареста. Според следствието арестуваният е предавал данни за военното съдействие сред Русия и страни от Близкия изток на чешките секрети служби, а краен адресат на сведенията са били Съединени американски щати, напомня " Комерсант ".

ФСС е подслушвала телефона и е чела кореспонденцията на Сафронов; данните са предоставени на съда, само че не и на юристите, разказва всекидневникът детайлности за засекретеното дело. Защитниците отказали да дадат подписка за неразгласяване и били осведомени единствено с един документ, съгласно който журналистът съобщил на чешкото разузнаване секрети данни за военното съдействие на Москва с " една от близкоизточните африкански страни ".

Адвокатите ще се опитат да потвърдят, че сведенията, предадени от Сафронов, не съставляват държавна загадка. За жал съветската правосъдна процедура е такава, че отбраната не получава същите благоприятни условия като обвиняването, показва юристът Максим Оленичев.

В делото няма информация по какъв начин и от кого Сафронов е могъл да получи секретни данни. Липсват и други доказателства, че журналистът е отговорен, означават юристите. Кремъл не знае детайлности по делото за държавна измяна, нито ще насочи питане за такива, само че съгласно президентския прессекретар Дмитрий Песков тук няма връзка с журналистическата активност на обвинения, прибавя " Комерсант ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР