Саймън, в търсене на романтика, се абонира за уебсайт за

...
Саймън, в търсене на романтика, се абонира за уебсайт за
Коментари Харесай

Дребният шрифт при абонаментните услуги

Саймън, в търсене на романтика, се абонира за уеб страница за запознанства за една година. За негов шанс в границите на месеци той среща „ любовта на живота си “. Но без да разбере, участието му беше автоматизирано е възобновено. Всъщност, той схваща за това откакто компания за събиране на задължения стартира да го преследва, тъй като дължи 358 паунда, споделя BBC.

Историята на Саймън надалеч не е необикновена. Стотици милиони лири годишно се харчат за неизползвани абонаменти, съгласно благотворителната организация за отбрана на потребителите Citizens Advice Bureau (CAB). Повечето от хората, взели участие в анкетата, упрекват другите компании в автоматизирано възобновяване на абонаментите им, без тяхно единодушие.

Много от нас са станали жертва на по този начин наречения капан на абонамента – да се записваме за безвъзмезден експериментален интервал и по-късно да забравим да го анулираме, което води до настоящи заплащания за услуги, които не използваме, споделя Саймън.

В Обединеното кралство държавното управление подхваща стъпки за унищожаване на техниките, употребявани от огромните онлайн търговци на дребно, с цел да се опитат да задържат аудиторията си чрез абонаменти. Едно от предложенията е нови правила, свързани с условия към компаниите да изпращат напомняния на клиентите си, с цел да са сигурни, че те в действителност желаят да продължат своя абонамент.

Американските регулатори също предизвестиха фирмите, че тактики като скриване на вести за автоматизирано записване нарушават законите за отбрана на потребителите.

Amazon се трансформира в най-известната цел на тази борба този месец, когато беше съдена от Съединени американски щати за изказвания, че е подмамила клиентите да се записват за автоматизирано възобновяване на абонаментите за Prime и е затруднила анулирането им.

Огромна гама от компании към този момент оферират абонаменти. От доставка за храна до контактни лещи. Много от тях оферират безвъзмезден експериментален интервал или отстъпки в подмяна на регистрация.

Въпреки това хората, с които BBC беседва, считат, че са били излъгани по някакъв метод, тъй като са не запомнили да анулират безплатния си абонамент и надлежно са почнали да текат такси.
Печеливш бизнес модел
За компании като Amazon автоматизираното записване е безсмислено, съгласно откривателя Клеър Холубовски от Enders Analysis. Тя споделя, че фирмите могат да разширят своята потребителска база или като влагат непрестанно в възстановяване на своите артикули, или посредством абонамент, който е „ по-лесен път “.

„ Клиентът тества продукта един път и по-късно се заключва, което дава на компанията релативно елементарен поток от доходи без спомагателни разноски “.

Холубовски  казва, че през последните години има смяна в настройката на потребителите, което значи, че към този момент сме привикнали да плащаме за артикули и услуги на месечна база.

Но абонаментните модели не са безусловно неприятна договорка за клиентите, изключително в случай че им разрешават да имат безвъзмездни артикули или отстъпки и доста компании оферират напомняния на клиентите, когато е време за възобновяване.

Правителството на Обединеното кралство споделя, че неговият проектозакон – Законът за цифровите пазари, конкуренцията и потребителите – ще „ подсигурява, че потребителите ще получат обективна договорка “.

Но Citizens Advice споделя, че би трябвало да отиде по-далеч, призовавайки автоматизираните подновявания да бъдат изцяло неразрешени.
Как да избегнете попадането в клопката на абонаментно заплащане
Знайте защо се регистрирате – преди да се регистрирате за нещо, уверете се, че знаете какво в действителност ще получите, за какъв брой време се ангажирате и какъв брой ще коства. Не би трябвало да има авансово маркирани квадратчета за заплащания, защото те не са позволени.

Задаване на увещание. Ако се регистрирате за абонамент с безвъзмезден въвеждащ интервал, задайте увещание за една седмица преди края на безплатния интервал, с цел да не забравите да анулирате.

Проверете банковата си сметка – потърсете заплащания за абонаменти, които не желаете, и се свържете с компанията, с цел да ги анулира.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР