Съвсем ясно ни стана, че социалдемократите имат проблем, и то

...
Съвсем ясно ни стана, че социалдемократите имат проблем, и то
Коментари Харесай

Стига вече! Разберете се!

Съвсем ясно ни стана, че социалдемократите имат проблем, и то сериозен проблем да ръководят за следващ път дружно с ХДС и ХСС. Защото през последните четири години те бяха изцяло обезличени от Ангела Меркел, както прочее се случи и с Партията на свободните демократи сред 2009 и 2013, които по това време партнираха на канцлерката. ГСДП на драго сърце би отишла в съпротива, с цел да се възвърне от сегашната си рецесия – това също ни стана пределно ясно. Но ясно е и нещо друго: че единствено новият съюз сред ГСДП и ХДС/ХСС е в положение да предотврати провеждането на предварителни избори.

Затова в сряда вечерта (13.12.) управленията на трите партии в продължение на два часа и половина организираха „ политически сондажи ". Какво ли значи стилната дума „ сондажи " в тази ситуация? Явно става дума за развой на взаимно оглеждане, изследване и търсене на допирни точки с другата страна, както и на съвместен интерес за основаване на някакъв общ план.

Но нали се познават!

Само че тези, които в този момент опипват почвата за съгласие между тях, в действителност се познават прекомерно добре: те са управлявали взаимно през последните четири години. Нещо повече – те и сега ръководят Германия със служебно държавно управление. Човек би могъл да допусна, че сходни сътрудници ще са в положение незабавно да стартират да договарят без някакви спомагателни „ сондажи ". За наша изненада научаваме, че диалозите в сряда вечерта не са били даже и сондажи, а единствено „ предварителни диалози за започване на сондажи ". А за мястото на тези диалози до последно се пазеше цялостна загадка, все едно че ставаше дума да се провежда замяна на шпиони.

Причината за всичко това е следната: ГСДП, която в действителност искаше да излезе в съпротива, в този момент е длъжна да демонстрира, че по никакъв метод не желае да влезе в държавното управление. А в случай че въпреки всичко го направи – то ще е единствено в доста краен случай и съвсем по насила. Междувременно социалдемократите показват всевъзможни странни хрумвания – да вземем за пример за някаква „ Коалиция за коопериране " (КоКо). Тази политическа оригиналност би трябвало да е нещо като „ полуправителство ", в което социалдемократите в едни случаи вземат участие в ръководството, а в други – не.

Стига толкоз!

От всичко това на човек просто му писва и му иде да изкрещи: „ Стига толкоз! ". Може в действителност да се окаже невероятно необятната коалиция да ръководи още четири цялостни години, само че най-малко би трябвало да е допустимо да се договаря по този въпрос – неотложно и без няколкоседмични протакания.

В съдържателно отношение социалдемократите ще имат опция да прокарат толкоз доста свои хрумвания, колкото от дълго време не им се е удавало, защото Ангела Меркел се нуждае от тях като сътрудник. Ако ли не – ще има нови избори. Възможно е да се сформира и държавно управление на малцинството, само че тук пък канцлерката стартира да се държи като капризно дете – тъй като в този случай би ѝ се налагало да изяснява, аргументира и се бори за всяко свое начинание пред Народното събрание. А тя не обича сходни неща, това към този момент го знаем. Може би въпреки всичко би се оказала принудена да го стори. Но какво пък, в живота има и по-тежки неща.

Нима би трябвало категорично да припомняме, че - без значение от всички упоменати душевни терзания, неразположения и искания - въпреки всичко става дума за двете партии, които на последните парламентарни избори в Германия заеха надлежно първо и второ място по брой получени гласове? И че за тях са дали своят вот милиони. Така че – стига толкоз самосъжаление, ами започвайте да разговаряте всъщност! И то в този момент. Без каквито и да е сондажи повече. Защото никой няма потребност от сходни неща.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР