Съвсем според очакванията автобусната катастрофа край Своге, отнела живота на

...
Съвсем според очакванията автобусната катастрофа край Своге, отнела живота на
Коментари Харесай

И чиновниците, и строителите ни са калпави

Съвсем съгласно упованията автобусната злополука край Своге, лишила живота на 17 души, доминираше в политическия и в публичния дневен ред през седмицата. На "фронта " един против различен за кой ли път застанаха Българска социалистическа партия и ГЕРБ, което, несъмнено, нажежи ситуацията до алено още преди да е почнал всъщност есенният политически сезон.

Управляващите насочиха вниманието си главно към компаниите, ремонтирали трасето. Упреците бяха към настилката, която съдържала неприемливо вещество. Чуха се и обвинявания за манипулирани данни, подавани от компаниите към АПИ.

От своя страна опозицията нахвърли с всичка мощ върху кабинета и върху институциите - с настояването цялото държавно управление да си върви, тъй като краде от пътните планове. В последна сметка обаче колкото и да се карат политиците, в тази ситуация отново си става дума и за чиновническо безхаберие, и за калпаво строителство, съвкупността от които, разумно, ни отрежда "престижното " второ място в Европейски Съюз по смъртност на пътя.

Тазседмичното държавно съвещание стартира с изказване на премиера Бойко Борисов по тематиката. Борисов прикани опозицията да изчака още няколко дни, с цел да завърши инспекцията и да се разбере кой е отговорен за "пътя палач ". Той даде обещание, че "към никого няма да има нито протекция, нито прошка ", което евентуално значи, че най-малко някои служители от организацията "Пътна инфраструктура " ще "изгорят ". "Отговорността ще стига до такава степен, докъдето стига виновността. Всички по веригата ще бъдат тествани и ще понесат отговорност. За всеки отговорен ще има правосъдна и политическа отговорност. Никого не сме пожалили. Въпрос на дни е да приключат всички експертизи ", съобщи още министър-председателят.

Впоследствие вицепремиерът Томислав Дончев и някои министри оповестиха, че ще бъде основан нов държавен орган, с цел да следи за сигурността по пътищата и да бъдат избегнати тежки произшествия като този край Своге. Идеята е всички служби в Министерството на вътрешните работи, в Министерството на превоза, в Министерството на районното развиване, в Агенция "Пътна инфраструктура " да се консолидират в една конструкция с директни отговорности за пътната сигурност. Новото звено нямало да бъде подчинено на нито едно ведомство, а най-вероятно ще го командва директно Министерският съвет.

На собствен ред Българска социалистическа партия се засилва незабавно след националния ден за печал в памет на починалите. На 28 август управлението на "Позитано 20 " непосредствено хвърли виновността за случая върху държавното управление и персонално върху министър-председателя Бойко Борисов. Партийната лидерка Корнелия Нинова акцентира, че най-вече в страната се крадяло от автомагистралите и може би само програмата за саниране била равносилен съперник. Нинова още веднъж акцентира на тематиката за ширещата се в страната корупция, като означи, че тя към този момент е почнала да "убива в дословния смисъл на думата ". По думите й почтени българи заплащат с живота си кражбите на държавното управление на Борисов. Председателката на левицата даде да се разбере, че е съгласна да се разгласяват договорите сред страната и строителната компания "Трейс ", която в действителност е ремонтирала пътя. Но съгласно Нинова в последна сметка това нямало да докара до резултат, а компанията просто щяла да бъде сменена с друга. Соцлидерката посочи, че причина за трагичния случай е моделът на прехода, при който "политици, които се договарят с компании, крадат и са безнаказани към този момент 29 години. " Корнелия Нинова предвижда, че и в този случай "фирмата щяла да бъде сменена, а отговорност щели да понесат единствено ниските и междинните етажи на властта. " Нинова приключи изявлението си, като изиска оставката на цялото държавно управление.

Отговорът на ръководещите от ГЕРБ не закъсня. В същия ден районният министър Николай Нанков и депутатите Александър Ненков и Тома Биков също насрочиха конференция. От изявленията им бързо се разбра, че кабинетът няма никакви планове да сдава властта. Строителният министър укори опозицията, че социалистите жестоко са политизирали "материята ". "Не е доста редно, даже би било незаконно да се вършат операции и да се раздават присъди ", уточни още Нанков. Депутатът Александър Ненков пък упрекна Българска социалистическа партия в на ниска цена политическо говорене. Според него моделът, посочен от Корнелия Нинова, е основан точно от нейната партия - и даде за образец аферата "Батко и братко ". Колегата му Тома Биков добави, че социалистическата партия се е трансформирала в нещо приблизително сред жълт вестник и приятелски съд. "Когато си честен стожер, би трябвало да си подобен първо към себе си ", разяснява Биков и напомни ареста на общинския консултант от Бургас Бенчо Бенчев и следствието против аления народен представител Манол Генов за пазаруване на гласове.

Коалицията "Обединени патриоти " поостана настрана от абсурда. Е, не напълно, защото интензивност показва ръководителят на парламентарната група и водач на "Атака " Волен Сидеров. Първо, в деня на печал - 27 август, Сидеров изригна с обява в обществените мрежи, ориентирана против медиите, отразяващи случая край Своге. "Дай му произшествия на нашенеца! Не хубави неща, не... Не, братя и сестри, дами и господа, другарки и приятели! Редактори и водещи! Сладкопойни чучулиги! Продължавайте в същия дух! Новините - единствено произшествия, убийства и перверзии! Някой направил положително? Не е вест, не разваляйте излъчванията! ", разяснява атакист №1 във "Фейсбук ". В дните по-късно той разгласи, че ще изиска договорите сред районното министерство и "Трейс ", както и че ще внесе законови промени, тъй че да "има повече страна в пътното строителство ".

Депутатът от Движение за права и свободи и ръководител на транспортната комисия в Народното събрание Халил Летифов пък заяви, че предприемането на ограничения против войната по пътищата ще бъде сложено като тематика и в пленарната зала, и в ръководената от него комисия. Според Летифов казусът за предварителната защита на пътнотранспортните катастрофи постоянно се неглижира, а институциите си трансферират една на друга виновността за тях. "Смятам, че институциите на властта имат главното обвързване да задават тематиката. В последна сметка има органи, които би трябвало да са си свършили работата. Има Закон за придвижване по пътищата. Той е задоволително рестриктивен, дава база да се прави и надзор, а и по един или различен метод да предпазим самите водачи, пешеходците, всички участници в придвижването ", означи Летифов във връзка нещастието.

По наложила се напоследък традиция нито партия "Воля ", нито заместник-председателят на Народното събрание и неин водач Веселин Марешки направиха някакви съществени изказвания по въпроса.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР